Isarescu: Nu sunt adeptul acordurilor cu FMI

26-11-2010 00:00

Mugur Isarescu

Mugur Isarescu afirma ca nu este adeptul acordurilor cu FMI si nu se astepta sa mai fie nevoie de astfel de aranjamente dupa 20 de ani, dar sunt necesare intrucat rezolva o problema de conformare la nivel executiv.

"Nu sunt deloc adeptul relatiei cu FMI. Acum doi ani am fost intr-o intalnire ca aceasta. Am spus imi pare rau ca trebuie sa ma retrag dar ma duc la BNR pentru ca au inceput negocierile cu FMI, era ianuarie-februarie 2009, si am spus atunci ca nu ma apteptam ca dupa 20 de ani eu cel, care am deschis negocierile cu Fondul, sa mai ajungem la mana Fondului. Dar aceasta este o chestiune de conformare. Prima chestiune in discutiile cu Fondul, pe care noi nu vrem s-o intelegem este ownership-ul, sa-ti asumi programul. Prima conditie cu FMI este sa fii proprietarul masurilor, sa-ti asumi proprietatea masurilor. Nu doar ca sa se spele pe maini. Ei stiu din experienta atator ani ca fara ownership implementarea masurilor este falsa, daca guvernul nu este responsabil", a spus Isarescu la conferinta "Guvernarea 1996 - 2000 evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani".

Seful bancii centrale considera ca actul de guvernare din 2000 si pana la aderarea la UE a fost coerent tot ca urmare a constrangerilor acrodurilor cu FMI. "Imi pare rau s-o spun, dar continuitatea si coerenta guvernelor din 2000 pana in 2007, atat cat a fost ea, a fost asigurata tot de acordurile cu Fondul", a afirmat Isarescu.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO