Inmatricularea masinilor in Bulgaria, intre riscuri si beneficii

26-12-2008 00:00


Nu vi se pare ca in ultima perioada vedeti tot mai multe autoturisme cu numere bulgaresti pe drumurile Romaniei? Nu s-au apucat vecinii nostri de excursii pe la noi, ci romanii isi dau mana cu bulgarii, cand vine vorba de ocolit taxa auto.


De cand cu taxa pe poluare de la noi, bulgarii fac bani frumosi de pe urma sutelor de romani care trec saptamanal Dunarea, ca sa obtina placute de inmatriculare cu caractere chirilice. 

Inmatricularea propriu zisa presupune trecerea masinii pe numele unui cetatean sau al unei firme bulgaresti si o procura notariala prin care este predata romanului. 

Actele nu costa mai mult de 150 de euro, restul de 350 de euro sunt profitul intermediarului. Insa chiar si asa, romanii platesc cu ochii inchisi, ca sa ocoleasca taxa auto din Romania, care poate ajunge si la 8.000 de euro pentru o masina mai veche.

Cea mai mare problema este insa tocmai limba bulgara. Nu o data, cei care au uitat sa ceara si o copie notariala in limba romana a actelor se trezesc ca au dat banii pe o masina furata.

Parcurile auto micute infloresc in nordul Bulgariei. Cele mai multe sunt la Ruse, inspre Veliko Trnovo si la Varna. Mare atentie insa, acolo unde sunt chilipirurile, apar si raufacatorii! Destui romani au descoperit ca, in acte, au cumparat o masina de tuns iarba, in loc de autoturisme. 

"Jos taxa" a avut efect! Taxa auto va fi suspendata, dar reformulata!

VIDEO PROTVPLUS.RO