FMI obliga Guvernul sa ia masuri drastice in urmatoarea perioada

Ultima actualizare: 08-10-2012 18:07

Duminica este ultima zi de negocieri cu cei de la FMI. Nu avem inca decizii oficiale, insa un lucru este cert: Executivul trebuie sa taie drastic din cheltuieli.

Se discuta in prezent despre disponibilizarea a 10% dintre bugetari pana la mijlocul anului viitor. Adica 100.000-150.000 de oameni care vor fi trimisi acasa. Lucrurile nu sunt insa batute in cuie, mai ales ca cei de la PSD se lupta sa stearga orice referire la disponibilizari din noul acord.

O alta masura luata in considerare, de data aceasta recunoscuta si la nivel oficial, este inghetarea pensiilor si a salariilor pentru urmatorii doi ani. In plus, in toamna, toti bugetarii vor fi obligati sa-si ia doua saptamani de concediu fara plata. In afara de asta, majorarea cu 2% a pensiilor in octombrie se va suspenda potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Una peste alta, Guvernul trebuie sa reduca cheltuielile bugetare cu un miliard de euro pana la sfarsitul anului ca sa primeasca in continuare bani de la FMI.

Daca Guvernul ar trimite de maine acasa 150.000 de bugetari, va economisi pana la sfarsitul anului putin peste 330 de milioane de euro. Masura nu va fi aplicata insa instant, ci treptat, pana la jumatatea lui 2010. Vor aparea alte cheltuieli, deoarece toti acesti oameni trebuie sa primeasca salarii compensatorii si ajutoare de somaj.

In plus, nu se stie inca pe ce criterii vor fi facute disponiblizarile. Cert este numai ca ele deja au inceput deja. Vineri ministrul transporturilor a anuntat ca vrea sa trimita acasa 6.000-7.000 de CFR-isti.

Totusi, o asemenea ajustare era de asteptat daca tinem cont ca incasarile statului sunt cu peste patru miliarde de euro mai mici decat se astepta. In plus, in mediul privat astfel de masuri au fost luate inca din toamna anului trecut. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO