FMI ne cere o reducere de 2 miliarde de euro a cheltuielilor bugetare


Ultimul update: Sambata 05 Mai 2012 21:41
Data publicarii: Vineri 31 Iulie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

"Luati de urgenta si cu maxima seriozitate masuri pentru a redresa economia". Acest indemn, pe un ton ferm, vine din partea reprezentantilor FMI.

 

Expertii americani cer o reducere a cheltuielilor bugetare cu o suma frumusica: 2 miliarde de euro. Culmea este ca desi presedintele cerea sa fie concediati peste 250.000 de oameni, lefurile acestora adunate reprezinta doar o picatura, intr-un ocean.

Statul ar castiga doar 600 de milioane de euro, nu toata suma impusa de FMI. Astfel premierul va fi nevoit sa taie si din banii pentru investitii, bunuri si servicii.

"Va place sau nu, trebuie sa recunoasteti ca economia o sa scada cu 8% anul acesta" le-au spus cei de la FMI autoritatilor romane.

Din prisma specialistilor americani, ca sa puna economia pe linia de plutire executivul este obligat sa reduca in primul rand cheltuielile.

Pe de alta parte, FMI accepta, la schimb, majorarea deficitului bugetar peste nivelul de 4,6% stabilit initial. Iar acum se ia in calcul si ca o parte din cea de-a doua transa ceruta de noi sa se duca in visteria statului si nu in conturile BNR. Indiferent de rezultatul acestor negocieri, specialistii ne avertizeaza ca ne pandesc vremuri grele.

Oamenii de afaceri s-au intalnit vineri cu prim-ministrul si mai in gluma mai in serios i-au cerut sa numeasca un ministru al Simplificarii, aluzie la birocratia impusa de stat.

FMI a cerut Romaniei reducerea cheltuielilor publice cu 1-2% din PIB
A recunoscut pana si ministrul Pogea: economia poate scadea cu 8%
20% dintre functionarii statului ar putea intra in somaj!
VIDEO PROTVPLUS.RO