Igiena mâinilor reduce infecțiile ORL. Sfaturile Ioanei Vodă, medic primar ORL
Ne igienizăm corect mâinile și reducem portajul nazal. Care este legătura ne spune dr. Ioana Vodă, medic primar ORL, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza și difuzată pe stirileprotv.ro.
Andreea Groza: Cum reducem așa-numitul portaj nazal?
Dr. Ioana Vodă: Pe mâini s-au descoperit peste 3.000 de germeni. Unii nu sunt periculoși, alții da. Ne ducem mâna la nas ori la gură fără să conștientizăm. Fără să ne spălăm corect mâinile, tot ce e pe mână există și în nas.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Andreea Groza: Cum ne spălăm corect?
Dr. Ioana Vodă: Insistăm pe degete, pe unghii, printre degete. Nu în palmă avem încărcătura cea mai mare de germeni. Și ne spălăm 30 de secunde.
Andreea Groza: Mă doare puțin gâtul. Am o faringită sau roșu în gât. De ce îmi palpez ganglionii de la gât?
Dr. Ioana Vodă: Faringitele sau roșu în gât sunt produse, în marea majoritate, de virusuri. Le învinge sistemul imunitar. Ganglionii latero-cervicali produc anticorpi, de aceea se măresc în volum.
Andreea Groza: De ce igiena nasului previne infecțiile urechii?
Dr. Ioana Vodă: Nasul comunică cu urechea prin trompa lui Eustachio. La copii, aceasta e dreapta și secrețiile din nas ajung mai ușor în ureche. Așa apare otita seroasă. Doare și nu se tratează cu picături puse în urechi. Picăturile ajung pe timpan, pe o membrană cu cinci straturi. Nu au cum să-l străbată și să ajungă la locul infecției.
Otita se tratează cu medicamente, iar nasul se spală mereu cu apă sau cu apă de mare. Aceasta, după ce ne-am spălat mai întâi mâinile corect.
Andreea Groza: Când luați decizia să eliminați polipii unui copil?
Dr. Ioana Vodă: Polipii nazali se numesc impropriu polipi. Sunt vegetații adenoide și fac parte din sistemul imunitar. Dar dacă aceste vegetații se infectează si devin sursă de infecție, cu mai mult de trei amigdalite pe an, care necesită tratament, ar trebui scoase.
Andreea Groza: Și amigdalele?
Dr. Ioana Vodă: Și acestea sunt tot părți ale sistemului imunitar. Sunt organe limfoide. De asemenea, dacă amigalele determină peste trei amigdalite severe pe an, care necesită tratament antibiotic, se elimină.