De ce nu e bine să iei antibiotice când răcești. Produsul natural care acționează ca un antiviral
Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii, iar în cele mai multe cazuri nu e nevoie de antibiotice.
O viroză respiratorie e urmată de ganglioni măriți de volum în jurul gâtului. La infecția cu virusuri, de obicei nu dor.
Limfocitele T și B, părți ale sistemului imunitar, se antrenează în interiorul organismului să devină imuno-competente. Sunt descărcate în circulație și apoi circulă și recirculă în ganglioni. Acești veritabili soldați simt toți microbii din natură.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: ”Sunt puține celule într-o primă fază, dar aceste limfocite proliferează, o populație mai numeroasă capabilă să facă față și să declașeze un răspuns imun eficient”.
Odată ce întâlnesc cu un microb, limfocitele încep lupta. În acelasi timp, se multiplică pentru a părea impunătoare și prin număr. Ganglionii se măresc. Și se pot palpa.
Propolisul este de ajutor
Infecțiile de sezon sunt produse majoritar de virusuri. Nu au nevoie de antibiotice. Ce se întâmplă dacă primiți antibiotic când nu aveți nevoie?
Dr. Angela Crăciunescu, medic primar: ”În primul rând, scade imunitate locală. E prima care îmi lasă loc și altor infecții și, de aici, se propagă ca un val. Tot timpul copilul acela va avea o problemă la nivelul cavității orale, pentru că se distrug microbii buni din organism”.
De aceea, infecțiile virale se tratează cu antiinflamatoare nesteroidiene, care scad febra și inflamația. Și cu multă apă. Ca tratament local, propolisul este de ajutor.
Cecilia Caragea, comunicare medicală: ”El acționează cu o multitudine de substanțe. Un virus este atacat cu mai multe substanțe și nu se crează această rezistență. Propolisul este un complex de substanțe, pe care albinuțele îl prepară după ce vizitează mugurii și ramurile tinere ale unor copaci, în zona noastră, de regulă, plopi. Indiferent de plantele vizitate de albinuțe, propolisul are o o altă combinație, dar funcția lui este aceeași”.
Un antiviral pentru porțile de intrare ale organismului uman. Spre exemplu, mucoasa respiratorie.