Cercul vicios al obezității. Grăsimea distruge papilele gustative, iar mâncarea fără gust ne face să mâncăm și mai mult

Mihela Bilic
Pro TV

De ce ne îngrășăm? Mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin. Am ajuns să iubim prea mult mâncarea. Să fie ea atât de gustoasă și irezistibilă?

Să fie mai hrănitoare și mai bogată în calorii? De ce suntem incapabili să ne oprim când simțim că ne-am săturat?

Obezitatea a devenit o amenințare la nivel mondial, în curând mai mult de jumătate din populația occidentală va avea un surplus de kilograme. Excesul ponderal nu este doar o problemă de imagine, ci o boală cronică care afectează grav sănătatea.

Obezitatea vine la pachet cu hipertensiune și boli cardiovasculare, diabet, risc de cancer, dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redusă, calculi biliari, reflux esofagian. Și lucrurile nu se opresc aici.

Efectele grăsimii asupra papilelor gustative

Un studiu recent arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative. Efectul? Cu cat simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult și ne îngrășăm mai tare.

Citește și
alimente, mancare
Sarea, ingredientul vital pentru organismul nostru. Mihaela Bilic ne spune ce să mâncăm ca să nu facem excese

Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După opt săptămâni de regim, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă. Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al excesului de grăsime corporală.

Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce citokine pro inflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative. Vestea bună? Efectul dispare prin slăbit! Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de depozitele de grăsime din organism.

Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem. Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție vom căuta instinctiv alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare. Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultra procesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii.

Luați în serios kilogramele în plus și scăpați de ele cat mai rapid, odată ce s-au instalat e mai greu de slăbit. Obezitatea nu este o problemă estetică ci una de sănătate, păziți-vă silueta dacă nu vreți să pierdeți gustul vieții.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Mituri și adevăruri despre creveți. Mihaela Bilic explică cum te ajută la slăbit fără dietă și sport
Mituri și adevăruri despre creveți. Mihaela Bilic explică cum te ajută la slăbit fără dietă și sport

În ajun de Florii și într-o zi de vineri, merge bine o porție de creveți. Vreți să slăbiți rapid, fără sport și fără dietă? Răspunsul sunt creveții – cea mai ușoară și rapidă metodă de a introduce produsele marine în alimentație.

Sarea, ingredientul vital pentru organismul nostru. Mihaela Bilic ne spune ce să mâncăm ca să nu facem excese
Sarea, ingredientul vital pentru organismul nostru. Mihaela Bilic ne spune ce să mâncăm ca să nu facem excese

Avem nevoie de cel mult 5 grame de sare zilnic pentru ca inima să bată și nu ne trebuie deloc zahăr.

Beneficiile cafelei: de la sănătatea intestinală la protecția împotriva bolilor cronice. Explicațiile Mihaelei Bilic
Beneficiile cafelei: de la sănătatea intestinală la protecția împotriva bolilor cronice. Explicațiile Mihaelei Bilic

Cafeaua se bea după masă pentru că stimulează vezica biliară, iar digestia va fi bună. Știm cu toții: cafeaua este un tonic natural care crește performanțele fizice și psihice, ne protejează de îmbătrânire și ajută la slăbit.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.