Care este cel mai simplu mod de a slăbi. Dacă vrem să pierdem corect kilograme trebuie să avem și surse de proteine complete
Unde se duce grăsimea, atunci când reducem caloriile zilnice? În energie. Însă toate etapele acestei transformări au nevoie de proteine din mâncare.
Dacă vrem să pierdem corect kilograme trebuie să avem și surse de proteine complete. Iar proteinele complete provin doar din produse de origine animală.
Mai puține calorii, în fiecare zi, înseamnă că veți pierde din masa de grăsime. Grăsimea nu se evaporă, se descompune. Trigliceridele stau în celulele grase. Dacă veți consuma mai puține calorii, se vor sparge în glicerol și acizi grași. Așa părăsesc celula. Celulele grase se dezumflă, dar nu dispar.
Cel mai simplu mod de a slăbi
Cel mai simplu și mai bine este să nu mâncați seara.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Ideea de bază este să nu mănânc peste 12 ore, astfel încât să îmi consum glicogenul din ficat și să intru în grăsime și să formez corpi cetonici.”
Fără masa de seară și cu pauză alimentară peste 12 ore, veți face corpi cetonici, adică energie. Dacă mâncați seara, aceleași procese produc colesterol și glucoză, adică rău... pe timpul nopții.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noaptea nu trebuie să mai mâncăm pentru că noaptea în ficat se depune rezerva de zahăr, de glucoză pe care ai acumulat-o sub acțiunea insulinei.”
Toate procesele enzimatice, prin care transformați grăsimea de depozit în energie, au nevoie de proteine de origine animală. Acestea asigură simultan toate vitaminele din grupul B, dar și calciu, vitale de asemenea pentru slăbire. De ce slăbim cu o friptură cu salată verde? Datorită proteinelor din carne și datorită vitaminei C din salată. Vitamina C este o vitamină esențială implicată în procesele celulare, prin care pierdem grăsime corporală.
Scăderea în greutate și reducerea inflamației cronice
Medicul vă stabilește regimul alimentar. Astfel încât să scăpați de 10-15% din greutatea corporală. Abia acum scăderea în greutate va determina și reducerea inflamației cronice din organism, pe care o găsim și în diabet și în bolile cardiovasculare. Urmează încă un proces complicat - adaptarea la noua greutate:
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog: „După ce am scăzut în greutate, organismul dezvoltă un mecanism adaptativ la această pierdere - scade consumul de energie, deci tot la dezechilibru ajungi. În cadrul acestui mecanism adaptativ, sunt dezechilibre între hormonii din hipotalamus. Unii cresc apetitul, alții dau semnale de sațietate. Hormonii care cresc foamea sunt exacerbați, iar cei care dau semnale de sațietate sunt reduși tot din adaptare după o reducere ponderală.”
După ce pierdeți în greutate, va crește senzația de foame. De aceea, aveți nevoie în continuare de sfat medical ca să păcăliți, cu puține calorii, foamea crescută. Foamea crește din cauza hormonilor produși de hipotalamus, o structură din creier, care se adaptează la noua greutate.