Vreti sa preveniti afectiunile maligne ale sanilor? Faceti teste care presupun exeminarea celulara
Nu ratati investigatiile regulate pentru monitorizarea sanatatiii sanilor. Ecografiile pot depista astazi tumori de peste 1 mm.
La ora actuala, exista si teste care pun in evidenta aparitia celulelor maligne. Sa vedem ce recomanda specialistii in cazul rezultatelor pozitive.
Recoltarea celulelor din colul uterin este deja o procedura de rutina. Recent, a devenit posibila si recoltarea celor de la nivelul sanului.
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Cum la col se reinnoiesc continuu celulele de la nivelul epiteliului cervical si celulele de la nivelul epiteliului ductal, se reinnoiesc, se nasc celule noi, iar ale batrane se elimina".
Celulele ductale sunt situate in canalele din san strabatute de laptele matern, dupa nastere. Fiecare san contine intre 15 si 20 astfel de canale. Iar peste 80% dintre cazurile de cancer de san apar la acest nivel. La ora actuala, doua cupe de unica folosinta recolteaza fara durere fluidele din interiorul glandei mamare.
Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "In ce scop obtinen acest fluid? Il obtinem ca noi sa-l dam la laborator si citologul sa poata sa citeasca aceste lame".
Metoda este utila pentru ca ecografia si mamografia evidentiaza leziunile doar daca au mai mult de 1 mm.
Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Daca rezultatul nu arata modificari, analiza se repeta peste un an, in cadrul consultul ginecologic complet. Daca apar celule modificate, dar benigne, se repeta ecografia dupa 3 luni. Dar daca examenul citologic indica un cancer de san, specialistii iau in calcul o decizie radicala".
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Cancerul de san nu poate fi prevenit. Singura sansa de tratament este sa fie descoperit in stadii incipiente".