Teorie investigata de medici. Femeile insarcinate care iau paracetamol risca sa aiba copii afectati de ADHD


Ultimul update: Marti 01 Aprilie 2014 06:48
Data publicarii: Marti 25 Februarie 2014 08:50
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?
pregnancy

Specialistii insista ca viitoarele mame nu ar trebui sa fie alarmate, insa sustin ca investigheaza o posibila legatura intre mamele care au luat paracetamol in timpul sarcinii si aparitia tulburarii ADHD la copii.

Conform unui studiu citat de publicatia The Independent, paracetamolul luat in timpul sarcinii ar creste riscul ca fatul sa dezvolte asa numita tulburare comportamentala ADHD.

Aceasta se manifesta prin imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni si poate duce pe termen lung la consecinte negative daca nu este tratata.

Desi studiul realizat de Universitatea din California nu a stabilit o legatura precisa intre cele doua situatii, oamenii de stiinta spun ca este nevoie de o investigatie mai amanuntita si sustin ca mamele nu ar trebui sa fie panicate.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 64.000 de mame si copii din Danemarca, intre 1996-2002 si arata ca pruncii nascuti de mame care au luat paracetamol in timpul sarcinii sunt mai predispusi la a dezvolta tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie.

Cu toate ca studiul nu a dovedit ca paracetamolul este cauza acestui sindrom, expertii spun ca medicamentul - unul dintre cele mai folosite de femeile insarcinate - a fost atat de raspandit incat necesita o investigare mai amanuntita.

Paracetamolul poate tulbura sistemul hormonal in cazul mamelor iar cercetatorii urmeaza sa stabileasca daca afecteaza si hormonii esentiali unei dezvoltari sanatoase a creierului bebelusului in timpul sarcinii.

Sindromul ADHD-ul este depistat inainte de varsta de 7 ani si este caracterizat de o combinatie intre hiperactivitate, comportament dezordonat si lipsa de atentie.
 

Sursa: Independent.co.uk

Riscurile asocierii paracetamolului cu alcoolul. Precizarile ANM despre cel mai popular medicament din Romania
Studiu: Aspirina, paracetamolul si ibuprofenul in forma solubila cresc riscul de atac de cord cu 22%
Studiu: Aspirina, paracetamolul si ibuprofenul in forma solubila cresc riscul de atac de cord cu 22%