Nu ignoraţi tusea copilului. Semnele care indică o reacție alergică
Nu ignoraţi tusea copilului, chiar dacă e posibil să fi găsit justificare. În jur există multe persoane cu infecţii respiratorii.
În unele cazuri, fenomenul poate pleca de la secreţiile nazale abundente. Nimic altceva decât un posibl semn al astmului alergic.
Până la 7 ani, plămânul unui copil nu e maturizat. Frecvent, la vârste mici se întâlneşte o aşa-numită reactivitate bronşică exagerată. Nu e vorba de astm, dar manifestările seamănă cu astmul. Vorbim despre respiraţie şuierătoare.
La vârste mici e imposibil de pus acest diagnostic. Dar medicul de familie, care ingrijeseste copilul, strânge datele care sunt concludente pentru diagnostic. Spre exemplu, copilul are infecţii respiratorii frecvente. Tuşeşte noaptea, fără să fie răcit. De asemenea, are aşa numite stigmate de atopie – adică erupţii alegice pe suprafaţa pielii. Sau elimină din plămân secreţii transparente sau albicioase.
Prof dr Ioan Iamandescu, medic primar alergolog: ”Aerul reuşeşte să pătrundă şi mişcă particulele de mucus care există acolo. insist asupra acestei forme pentru că ea poate să ducă la recunoaşterea mult mai devreme decât până în momentul în care bolnavul poate să treacă în formă clasică cu sufocare şi respiraţie şuierătoare.”
Toate aceste manifestări au nevoie de consult alergologic, pentru evaluarea funcţiei respiratorii şi pentru teste alergice. Criza se tratează cu medicaţie anti-alergică, la indicaţia specialistului. Auto-medicatia cu antibiotice - pretabile în infecţii respiratorii bacteriene - sau cu anti-inflamatoare - recomandate în infecţiile virale - nu are efect asupra alergiei. Reacţiile alergice respiratorii sunt precursoarele astmului.
40% dintre copiii care menţin manifestările astmatice se vindecă până la adolescenţă. 15% vor avea însă această boală toată viaţa.