Greseala uriasa pe care o fac parintii atunci cand isi "calmeaza" copiii cu tehnologia. Recomandarile psihologilor
"Stai putin cuminte! Nu vreau!" Este momentul in care parintele cauta o solutie pentru a obtine ceea ce-si doreste. Din pacate, multi aleg gresit, oferind stimuli ce aduc dependenta.
Copiii primesc o tableta sau un telefon pe care sa se joace. Si fac asta din ce in ce mai des, in tacere. Unde duce un astfel de comportament?
In ultimiii trei ani, psihologii clinicieni au identificat cu 50% mai multe cazuri de copii dependenti de tehnologie. Se ajunge aici si pentru ca parintii platesc cu moneda nepotrivita linistea pe care si-o doresc. Spre exemplu, urcati cu cel mic in masina. Este indicat ca de la cele mai mici varste sa ii enumerati regulile de protectie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
''Stai linistit, nu ma deranja la volan pentru ca ne punem in pericol!'', este ceea ce trebuie sa ii repetati insistent. De multe ori, mamele si tatii gresesc.
"Ii da telefonul: uite ce are mami aici, un joc foarte frumos pentru tine. Prima data copilul e linistit, la momentul cand ii spun: "gata am ajuns la destinatie, da-mi telefonul", copilul incepe sa faca criza nu te mai poti intelege cu el", explica psihologul Nicoleta Burlacu.
Ii dati, deci, din nou telefonul sa il calmati. Acasa, ca sa va mai ofere putina liniste, primeste iar acces la tehnologie. Oricand veniti de la serviciu: in loc de o discutie, de o interactiune reala, va aruncati intr-un joc de strategie ori de creativitate.
"De fapt ii dezvolta o dependenta, el ajunge sa se linisteasca doar in momentul in care se joaca, dar e rupt e realitate, nu mai are contact fizic cu mediu inconjurator", mai spune psihologul.
''Iti inchid tableta!'', este amenintarea care deschide de fapt sevrajul pentru copil. O astfel de situatie are nevoie de consiliere psihologica. Din fericire, sunt inca parinti - multi, chiar de parere ca o carte este alternativa excelenta la jocurile pe computer. Poate fi luata in calcul si in cazurile in care se constanta dependenta.
"Dar daca eu ca parinte am asteptarea sa stea 3 ore si sa citeasca o carte, se va plictisi si va probleme de comportament inseamna ca eu ca parinte nu am fost atent la felul de a fi al copilul meu", explica psihologul Diana Stanculeanu.
Adevarul este ca parintii au uitat sa vorbeasca cu proprii copii. O realitate periculoasa pentru viitorul celor mici. Discutiile serioase trebuie sa inceapa inainte ca acestora sa le dea dintii. Orice copil are nevoie de informatii despre mediul in care traieste de la mama si tatal lui, fiinte vii .
Tehnologia nu este o alternativa la interactiunea directa. Ajutorul pentru micut incepe si continua cu sprijinul cuvintelor. Rostite de un om, nu de un personaj virtual.