Efectele pe care fumatul și poluarea le au asupra plămânilor

Ultimul update: Luni 08 Octombrie 2018 10:57
Data publicarii: Luni 08 Octombrie 2018 10:49
Categorie: CSID

La orice agresiune din mediu, plămânul reacţionează conform codului genetic, prin inflamaţie și ulterior prin cicatrice.

Aşa apare fibroza pulmonară, adică momentul în care ţesutul funcţional din plămân este înlocuit de cicatrici. Diagnosticată devreme, afecţiunea poate primi un tratament care să o stopeze.

Prof.dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: „Dintre români, sunt fumători pasivi şi riscă din această expunere să facă emfizem şi bronşită, în afară de ce ce se ştie bine în populaţie, cancerul de plămâni.”

80% din bolile pulmonare cronice au drept cauză fumatul. Înainte de boală apare inflamaţia. Fumatul produce, în primul rând, inflamarea celulelor din plămân. Organismul încearcă să se vindece.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Este o inflamaţie care se vindecă cu cicatrice şi, când avem o tăietură pe mâna, ea se vindecă cu o cicatrice. Exact aşa de întâmplă în plămân: o inflamaţie intensă duce la o fribroză extinsă cu piederea funcției.”

În cazul fibrozei pulmonare, în plămân vor exista mai multe cicatrici decât celule funcţionale. Cu alte cuvinte, pacienţii îşi pierd săculeţii prin care respiră, aşa numitele alveole pulmonare.

Pe acest teren inflamat de ţigări intră poluarea, a doua agresiune.Cum se produce?

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Specii reactive de oxien produc explozii în celule şi se extind. Bineînţeles, organismul are posibilitatea de limitare a acestei inflamaţi, proteaza, antiproteaza produsă de ficat. Avem un plămân sănătos dacă avem şi un ficat sănătos!”

Aşadar, propriul ficat limitează pagubelele din plămân produse de poluare. Dar ficatul metabolizează nicotina din ţigări, dacă fumaţi și nu va fi în cea mai bună formă.

Tusea, plus oboseala mai rapidă decât de obicei, înseamnă motive să mergeţi la medicul specialist. Fibroza pulmonară poate fi ţinută în control dacă e depistată la început. Când încă aveţi celule funcţionale prin care respiraţi. Există medicamente care stopează distrugerile.
 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cuvintele pe care nu trebuie să i le spui NICIODATĂ unui fumător
Cuvintele pe care nu trebuie să i le spui NICIODATĂ unui fumător
copil la medic
Efectele nocive ale fumatului pasiv în rândurile copiilor
Copiii din România nu mai ştiu să se spele pe dinţi. Metoda folosită înainte de '89
Metoda prin care pot fi eliminate fără dureri venele vizibile de pe picioare
De ce e bine să bem tărie după o masă copioasă. Cantitatea recomandată de medici
Cum ne putem lăsa de fumat ignorând efectele adverse ale medicamentelor. Sfatul medicilor
Importanța consumului de orez pentru digestie. Recomandările medicilor
csid
Pagubele iremediabile pe care alcoolul le face la nivelul creierului