Efectele pe care fumatul și poluarea le au asupra plămânilor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 08 Octombrie 2018 10:49
Categorie: CSID

La orice agresiune din mediu, plămânul reacţionează conform codului genetic, prin inflamaţie și ulterior prin cicatrice.

Aşa apare fibroza pulmonară, adică momentul în care ţesutul funcţional din plămân este înlocuit de cicatrici. Diagnosticată devreme, afecţiunea poate primi un tratament care să o stopeze.

Prof.dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: „Dintre români, sunt fumători pasivi şi riscă din această expunere să facă emfizem şi bronşită, în afară de ce ce se ştie bine în populaţie, cancerul de plămâni.”

80% din bolile pulmonare cronice au drept cauză fumatul. Înainte de boală apare inflamaţia. Fumatul produce, în primul rând, inflamarea celulelor din plămân. Organismul încearcă să se vindece.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Este o inflamaţie care se vindecă cu cicatrice şi, când avem o tăietură pe mâna, ea se vindecă cu o cicatrice. Exact aşa de întâmplă în plămân: o inflamaţie intensă duce la o fribroză extinsă cu piederea funcției.”

În cazul fibrozei pulmonare, în plămân vor exista mai multe cicatrici decât celule funcţionale. Cu alte cuvinte, pacienţii îşi pierd săculeţii prin care respiră, aşa numitele alveole pulmonare.

Pe acest teren inflamat de ţigări intră poluarea, a doua agresiune.Cum se produce?

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Specii reactive de oxien produc explozii în celule şi se extind. Bineînţeles, organismul are posibilitatea de limitare a acestei inflamaţi, proteaza, antiproteaza produsă de ficat. Avem un plămân sănătos dacă avem şi un ficat sănătos!”

Aşadar, propriul ficat limitează pagubelele din plămân produse de poluare. Dar ficatul metabolizează nicotina din ţigări, dacă fumaţi și nu va fi în cea mai bună formă.

Tusea, plus oboseala mai rapidă decât de obicei, înseamnă motive să mergeţi la medicul specialist. Fibroza pulmonară poate fi ţinută în control dacă e depistată la început. Când încă aveţi celule funcţionale prin care respiraţi. Există medicamente care stopează distrugerile.
 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cuvintele pe care nu trebuie să i le spui NICIODATĂ unui fumător
Cuvintele pe care nu trebuie să i le spui NICIODATĂ unui fumător
Lapte
Consumul de lapte după o boală digestivă poate cauza intoleranța la lactoză
Șnițelele și cașcavalul pane, adevărate „bombe” pentru organism
Cărbunele activ, indispensabil în farmacia de acasă. Poate salva vieți
Ce găteşte Nadia de Crăciun, în SUA. Reacţia lui Bart când vede salata de vinete
Cum şi ce să bei de sărbători ca să nu te doară capul. Regulile anti-mahumreală
Aditivul extrem de comun în alimente care distruge lent creierul
paine
Ce se întâmplă dacă mestecăm mult timp o bucată de pâine. Efectul este uluitor