Ecografia abdominala anuala este esentiala. Poate descoperi pietrele la vezicula biliara

Dată publicare: 22-10-2013 11:49
Dată actualizare: 25-10-2013 06:54


Nu neglijati prezenta pietrelor in vezicula biliara! Exista situatii cand acestea impiedica digestia normala. Este o problema frecvent intalnita de catre gastroenterologi.

Litiaza biliara sau, popular, prezenta pietrelor la vezicula biliara. Iata un diagnostic frecvent, care impune tratament la specialist.

Acest organ participa la metabolizarea grasimilor, cu rol esential pentru organism.

Ficatul fabrica zilnic pana la 700 de ml de bila si depoziteaza acest lichid in vezicula biliara. Doar dupa ce mancati, lichidul este eliminat in intestin.

"Bila are doua scopuri, un scop este sa descarce ficatul de anumite sarcini inutile, care se elimina prin materiile fecale si altul are un rol in digestie, in principal in digestia grasimilor", spune medicul gastroenterolog Mircea Diculescu.

"Atunci cand patrund grasimi si proteine, dar mai ales grasimi, in duoden, prima parte a intestinului, un hormon e secretat din peretele duodenal, contracta colescistul si bila se descarca", explica medicul gastroenterolog Dan Olteanu.

Fara bila, nu s-ar absorbi grasimile din alimentatie, dar nici vitaminele liposolubile. Este vorba de A,D, E si K.

Uneori insa in vezicula biliara apar calculi sau, popular, pietre. Se observa la ecografia abodominala de control. Aceasta se face anual, in lipsa oricaror semne, de la cele mai mici varste.

"Cei care au pietre in vezicula biliara, dar fara niciun fel de semn, nu trebuie sa-si scoata vezicula biliara. Pot sa astepte pana apar semne, care, uneri nu apar niciodata", precizeaza Dan Olteanu.

"Colica biliara inseamna o durere in general violenta, aparuta in partea dreapta, acolo unde noi stim ca este ficatul si de fapt galagia cea mai mare o face vezicula biliara",
declara Mircea Diculescu.

"Daca sunt semne, trebuie scoasa vezicula biliara, pentru ca acele pietre pot face rau si complicatii si daca scoatem numai piatra, in vezicula vor aparea altele, deci scoatem vezicula cu totul", precizeaza Dan Olteanu.

Operatia se face laparoroscopic. Ficatul va continua sa produca bila, dar aceasta se va varsa direct in intestin.

Cum se traduce noua situatie pentru persoanele operate? Va trebui sa aveti mese mici, dese si sarace in grasimi animale.

Acest mod de alimentatie e recomandat oricarei persoane sanatoase.