Cele două investigații care trebuie făcute de pacienții care s-au vindecat de Covid-19

03-02-2021 09:39


CT pulmonar plus spirometrie – sunt două investigații care trebuie făcute de pacienții care s-au vindecat de Covid-19.

Spirometria, adică măsurarea funcției respiratorii, este un test ușor de făcut și la fel de important precum EKG-ul.

După ce ați trecut de infecția Covid-19, mergeți la o evaluare imagistică a plămânului. Se numește CT pulmonar nativ, adică fară substanță de contrast. Alături de CT, medicul pneumolog va face și o spirometrie, adică un test neinvaziv, care evaluează funcția pulmonară.

Dacă plămânii au leziuni post COVID, veți face tratament cu medicamentele numite corticoizi. Aceasta ca să nu ajungeți la fibroză pulmonară ireversibilă, adică țesut pulmonar nefuncțional.

Dr. Iulia Filipescu, medic specialist pneumologie: „Se poate iniția tratatament după ieșirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde, în medie cam o lună de zile. Fibroza pulmonara poate persista –au arătat și studiile - până la 3-6 luni, iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibilă”.

Cum apar cicatrici în plămâni după o infecție virală? Alveolele pulmonare, prin care respirăm, în timpul unei infecții ajung să fie pline cu lichid.

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie: „Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară și apar cicatricile - așa se întâmpla și când te tai pe piele”.

Cicatricite se pot remite cu ajutorul corticoizilor, adică cu ajutorul anti-inflamatoarelor prescrise de medic. Aceasta ca să nu rămână pe viață. Și să deveniți astfel un pacient cronic, cu o capacitate pulmonară redusă.

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie: „Vin oameni după ce au fost infectați, după ce au stat în izolare, vin să se caute și constată marea dramă care rămâne după: fibroză, suprainfecțiile, abcedarea”.

Abcedarea înseamnă că apar bacterii oportuniste și dau pneumonii clasice. Aceste bacterii oportuniste profită tocmai de lupta sistemului imunitar cu virusul.

Dacă pe radiografie nu se văd leziunile, deși acestea există, nu veți avea șansa să primiți tratamentul care reduce riscul de a rămâne toată viața cu cicatrici în locul celulelor funcționale din plămân.