Cat de usor poate deveni toxica o bucata de carne. Frigiderele normale scurteaza termenul de valabilitate

×
Codul embed a fost copiat

 Fierbeti sau frigeti carnea lasata cu orele in afara frigiderului. Toxinele eliberate de catre bacterii in acest interval nu se distrug prin temperatura.

Exista, de altfel, cateva mituri legate de carne pe care inca le inghitim...ca atare. Haideti sa vedem ce este valabil in prvinta lor. Termenul de valabilitate al carnii, declarat de producator, este valabil doar in conditiile temperaturii de refrigerare, adica 4 grade Celsius. Daca ati scos o felie de carne din frigiderul supermarketului si o lasati cu orele in portbagaj sau la temperatura camerei, aceasta isi scurteaza termenul de valabilitate.

In plus, „frigiderele de acasa nu reusesc sa mentina o temperatura constanta si uniforma in tot volumul frigiderului”, explica conf. dr. Carmen Petcu. Ceea ce scurteaza si mai mult termenul de valabilitate scris pe ambalaj.

O felie de carne, odata scoasa din frigider, are nevoie imediat de preparare termica. Dr. Mara Georgescu, Facultatea de medicina veterinara: „Nu exageram ‚ lasa ca oricum o frig sau o fierb’, pentru ca putem sa depasim aceste praguri care declanseaza producerea de toxina in cantitati suficiente.”

La temperatura camerei, bacteriile posibile aflate pe suprafata carnii incep sa se multiplice. Prin metabolismul lor normal, incep sa secrete substante chimice toxice care nu se distrug prin preparare termica ulterioara.

Citește și
friptura
De cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam carne, conform nutritionistilor: "Excesul poate duce la accidente vasculare"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Cel mai mare pericol il gasim la carnea tocata. Aceasta e in contact mai mare cu aerul decit cea neprelucrata. Cele mai periculoase bacterii sunt termic stabile si nu intotdeauna simpla aplicare a unui procedeu termic e suficienta, mai ales daca s-au inmultit excesiv.

Asadar, e posibil sa faceti o toxiinfectie. Din aceste motive, respectati lantul frigorific. Pe de alta parte, temperatura de gatire nu trebuie sa depasesca 150 de grade Celsius. In majoritatea restaurantelor, pentru gust, feliile de carne se prajesc in ulei, apoi sunt trecute prin cuptor la peste 200 de grade Celsius. Astfel se modifica structura biologica a carnii si atunci o mancam degeaba, avertizeaza specialistii.

Este asadar un balast imposibil de folosit. Tot balast devine o felie de carne congelata, decongelata si iar congelata. Procesul de inghetare, repetat, ii distruge structura biologica.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Patru persoane au fost puse sub control judiciar dupa perchezitiile de la abatoarele de pui din Cluj
Patru persoane au fost puse sub control judiciar dupa perchezitiile de la abatoarele de pui din Cluj

Patru persoane au fost puse sub control judiciar dupa perchezitiile care au avut loc la sediile unor firme si abatoare de carne de pui din judetul Cluj, banuite de evaziune fiscala.

De cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam carne, conform nutritionistilor:
De cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam carne, conform nutritionistilor: "Excesul poate duce la accidente vasculare"

Trecem astazi si pe la doctor, pentru o consultatie lunga si amanuntita...pe diabet si nutritie. Ne-am propus sa raspundem la mai multe intrebari.

Drob de mistret, mici din carne de caprioara si tocanita de iepure, in meniul pregatit la Festivalul Vanatorilor, din Vaslui
Drob de mistret, mici din carne de caprioara si tocanita de iepure, in meniul pregatit la Festivalul Vanatorilor, din Vaslui

Drob de mistret, mici din carne de caprioara, tocanita de iepure - cam asa suna meniul pregatit la Festivalul Vanatorilor, din Vaslui.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.