Cat de usor poate deveni toxica o bucata de carne. Frigiderele normale scurteaza termenul de valabilitate
Fierbeti sau frigeti carnea lasata cu orele in afara frigiderului. Toxinele eliberate de catre bacterii in acest interval nu se distrug prin temperatura.
Exista, de altfel, cateva mituri legate de carne pe care inca le inghitim...ca atare. Haideti sa vedem ce este valabil in prvinta lor. Termenul de valabilitate al carnii, declarat de producator, este valabil doar in conditiile temperaturii de refrigerare, adica 4 grade Celsius. Daca ati scos o felie de carne din frigiderul supermarketului si o lasati cu orele in portbagaj sau la temperatura camerei, aceasta isi scurteaza termenul de valabilitate.
In plus, „frigiderele de acasa nu reusesc sa mentina o temperatura constanta si uniforma in tot volumul frigiderului”, explica conf. dr. Carmen Petcu. Ceea ce scurteaza si mai mult termenul de valabilitate scris pe ambalaj.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O felie de carne, odata scoasa din frigider, are nevoie imediat de preparare termica. Dr. Mara Georgescu, Facultatea de medicina veterinara: „Nu exageram ‚ lasa ca oricum o frig sau o fierb’, pentru ca putem sa depasim aceste praguri care declanseaza producerea de toxina in cantitati suficiente.”
La temperatura camerei, bacteriile posibile aflate pe suprafata carnii incep sa se multiplice. Prin metabolismul lor normal, incep sa secrete substante chimice toxice care nu se distrug prin preparare termica ulterioara.
Cel mai mare pericol il gasim la carnea tocata. Aceasta e in contact mai mare cu aerul decit cea neprelucrata. Cele mai periculoase bacterii sunt termic stabile si nu intotdeauna simpla aplicare a unui procedeu termic e suficienta, mai ales daca s-au inmultit excesiv.
Asadar, e posibil sa faceti o toxiinfectie. Din aceste motive, respectati lantul frigorific. Pe de alta parte, temperatura de gatire nu trebuie sa depasesca 150 de grade Celsius. In majoritatea restaurantelor, pentru gust, feliile de carne se prajesc in ulei, apoi sunt trecute prin cuptor la peste 200 de grade Celsius. Astfel se modifica structura biologica a carnii si atunci o mancam degeaba, avertizeaza specialistii.
Este asadar un balast imposibil de folosit. Tot balast devine o felie de carne congelata, decongelata si iar congelata. Procesul de inghetare, repetat, ii distruge structura biologica.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, carne, bacterii, preparare, frigider, termen de valabilitate,
Dată publicare:
26-10-2016 11:12