Cat de usor poate deveni toxica o bucata de carne. Frigiderele normale scurteaza termenul de valabilitate

×
Codul embed a fost copiat

 Fierbeti sau frigeti carnea lasata cu orele in afara frigiderului. Toxinele eliberate de catre bacterii in acest interval nu se distrug prin temperatura.

Exista, de altfel, cateva mituri legate de carne pe care inca le inghitim...ca atare. Haideti sa vedem ce este valabil in prvinta lor. Termenul de valabilitate al carnii, declarat de producator, este valabil doar in conditiile temperaturii de refrigerare, adica 4 grade Celsius. Daca ati scos o felie de carne din frigiderul supermarketului si o lasati cu orele in portbagaj sau la temperatura camerei, aceasta isi scurteaza termenul de valabilitate.

In plus, „frigiderele de acasa nu reusesc sa mentina o temperatura constanta si uniforma in tot volumul frigiderului”, explica conf. dr. Carmen Petcu. Ceea ce scurteaza si mai mult termenul de valabilitate scris pe ambalaj.

O felie de carne, odata scoasa din frigider, are nevoie imediat de preparare termica. Dr. Mara Georgescu, Facultatea de medicina veterinara: „Nu exageram ‚ lasa ca oricum o frig sau o fierb’, pentru ca putem sa depasim aceste praguri care declanseaza producerea de toxina in cantitati suficiente.”

La temperatura camerei, bacteriile posibile aflate pe suprafata carnii incep sa se multiplice. Prin metabolismul lor normal, incep sa secrete substante chimice toxice care nu se distrug prin preparare termica ulterioara.

Citește și
friptura
De cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam carne, conform nutritionistilor: "Excesul poate duce la accidente vasculare"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cel mai mare pericol il gasim la carnea tocata. Aceasta e in contact mai mare cu aerul decit cea neprelucrata. Cele mai periculoase bacterii sunt termic stabile si nu intotdeauna simpla aplicare a unui procedeu termic e suficienta, mai ales daca s-au inmultit excesiv.

Asadar, e posibil sa faceti o toxiinfectie. Din aceste motive, respectati lantul frigorific. Pe de alta parte, temperatura de gatire nu trebuie sa depasesca 150 de grade Celsius. In majoritatea restaurantelor, pentru gust, feliile de carne se prajesc in ulei, apoi sunt trecute prin cuptor la peste 200 de grade Celsius. Astfel se modifica structura biologica a carnii si atunci o mancam degeaba, avertizeaza specialistii.

Este asadar un balast imposibil de folosit. Tot balast devine o felie de carne congelata, decongelata si iar congelata. Procesul de inghetare, repetat, ii distruge structura biologica.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Patru persoane au fost puse sub control judiciar dupa perchezitiile de la abatoarele de pui din Cluj
Patru persoane au fost puse sub control judiciar dupa perchezitiile de la abatoarele de pui din Cluj

Patru persoane au fost puse sub control judiciar dupa perchezitiile care au avut loc la sediile unor firme si abatoare de carne de pui din judetul Cluj, banuite de evaziune fiscala.

De cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam carne, conform nutritionistilor:
De cate ori pe saptamana ar trebui sa mancam carne, conform nutritionistilor: "Excesul poate duce la accidente vasculare"

Trecem astazi si pe la doctor, pentru o consultatie lunga si amanuntita...pe diabet si nutritie. Ne-am propus sa raspundem la mai multe intrebari.

Drob de mistret, mici din carne de caprioara si tocanita de iepure, in meniul pregatit la Festivalul Vanatorilor, din Vaslui
Drob de mistret, mici din carne de caprioara si tocanita de iepure, in meniul pregatit la Festivalul Vanatorilor, din Vaslui

Drob de mistret, mici din carne de caprioara, tocanita de iepure - cam asa suna meniul pregatit la Festivalul Vanatorilor, din Vaslui.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.