Boala care ne poate bloca toate vasele de sânge. De vină sunt genetica şi gravitaţia

Ultima actualizare: 15-10-2019 10:06

Arterele pleacă de la inimă spre țesuturi. Conduc sânge oxigenat . Aceste vase suferă de boala atero-scleroză, care poate fi amenințătoare de viață.

Vasele prin care sângele se întoarce din țesuturi spre inima se numesc vene. Dacă suferă, apare boala numită insuficientă venoasă cronică. Cum se țin în control?

Colagenul joacă rol de structură de rezistență, un fel de armatură pentru construcții. Calitatea acestei substanțe se moștenește, iar semnele nu se văd doar odată cu îmbătrânirea. Varicele, spre exemplu, apar pentru că ați moștenit o structură firavă a colagenului.

Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională:Arterele inimii se numesc artere coronare pentru că ele au o formă de coroană și sunt primele alimentate cu sânge, sunt exact la ieșirea din inima a aortei. Lucrul acesta are și dezavantaje, acolo e și presiune foarte mare. Sângele vine cu forță și poate să fisureze vasele prin care trece sânge oxigenat. Creează aceste depuneri, aceste stenoze pe vasele inimii. E un fenomen fizic”.

Ateroscleroza pe aceste vase conduce la situația numită infarct.

Arterele nu suferă pe porțiuni, ci vorbim despre o boală globală. Uzual, se investighează prin ecografie

Doppler - vasele inimii, artera carotidă și arterele membrelor inferioare.

Prof dr. Mircea Pătruț, chirurgie cardio vasculară:Pe venele de la picoare, sângele se întoarce cu greutate spre inimă, se întoarce pasiv, nu pulsat ca pe artere. Natura a făcut niște portițe, care se deschid într-un singur sens, numai spre inima”.

Aceste portițe, dacă sunt create dintr-un colagen slab, conform informației genetice, nu se mai deschid normal, ci se dau peste cap la propriu. Sângele e tras de gravitație și va ajunge să băltească. În acest moment, aveți nevoie de operație. Sunt mai multe tehnici. Una dintre ele este cea cu laser.

Prof dr. Mircea Pătruț, chirurgie cardio-vasculară: „Prin punctie, introducem un cateter de-a lungul venei cave pâna la nivelul venei femurale. Cateterul e legat la un aparat laser. Închidem circuitele patologice pe traiectul acestei vene și lăsăm doar circuitele fiziologice”

Valvele defecte sunt distruse. Rămân doar cele normale. Prin punctie, sunt îndepărtate și vasele sparte inestetice. Așa se rezolvă și varicele.

Înaintea oricărei intervenții e obligatorie ecografia Doppler. Se vizualizează și arterele, dar și venele. Dacă pacientul are o afectare arterială, acesta se rezolva prima. Și abia apoi se operează, în siguranță, varicele.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Cum apar infecţiile urinare în anotimpul rece
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO