Beneficiile alimentelor obtinute prin fermentatie. Cum se aleg si cum se fabrica acasa
Ce au in comun branzeturile, borsul si drojdia de bere? Se obtin prin fermentatie. Devin astfel produse alimentare de calitate inalta. Iata cum se aleg, dar si cum se fabrica acasa.
Puneti intr-un vas apa, tarite, malai. In interiorul acestui recipent, in cel mult doua zile, se nasc bacterii care respira in absenta aerului. Asa apare fermentatia. Vorbim despre un proces benefic pentru intregul oranism uman. In ciuda gustului acrisor, borsul este o subtanta cu un puternic efect alcalinizant.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Scade aciditatatea la nivel gastic, scade foarte mult si o aduce la un nivel de normalizare, adica nu scade brusc, ci atat cat avem nevoie."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fermentie obtinem si cu ajutorul drojdiei. Simultan, aduceti in organism un complex de vitamina B, de care au nevoie toate celulele dumneavoastra. Daca preparati, spre exemplu, paine dupa metoda traditionala, adica faina integrala, drojdie, apa, mai intai puneti aluatul la dospit. Nu se coace imediat.
Radu Verdesi, chef: "Ce inseamna la dospit 48 de ore? Practic nu-i blocam dospirea... Vine pus la temperatura la 3 grade. Deci, o facem astazi si o coacem poimaine -asta e ideea."
Dospirea lenta face aluatul usor de digerat. In felul acesta, puteti beneficia optim de toti nutrientii pe care vi-i aduc painea sau o felie de pizza. De acelasi proces aveti parte si daca alegeti sa consumati lapte batut, iaurt, sana, kefir.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si nutritie: "Prin fermentarea laptelui, acesta e transformat in acid lactic si atunci aceste lactate pot si mai bine tolerate. In general, cu cat sunt mai tari si mai procesate, pot fi tolerate mai bine".
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Enzimele din lactate intra in organismul nostru odata cu produsul si continua procesul de fementatie la nivelul intestinului".
Aceasta inseamna ca va ofera protectie la nivelul intregului aparat digestiv, bombardat de toate toxinele din alimente.