Criza refugiatilor: SUA, sub presiune pentru a impiedica prabusirea Uniunii Europene


Ultimul update: Vineri 04 Martie 2016 07:06
Data publicarii: Marti 01 Martie 2016 10:34
Categorie: Criza imigrantilor
imigranti

Statele Unite ale Americii se afla sub presiune pentru a prelua conducerea eforturilor de cautare a unei rezolvari de urgenta a crizei refugiatilor sirieni la nivel international.

In caz contrar, avertizeaza expertii, exista riscul prabusirii Orientului Mijlociu si a Uniunii Europene, comenteaza France Presse.

Administratia Obama nu este doar condamnata de luni de zile pentru refuzul oricarei interventii militare de anvergura in Siria, dar acum este criticata si pentru faptul ca nu se grabeste sa vina in ajutor aliatilor sai europeni, turc, iordanian sau libanez, confruntati cu un aflux de milioane de refugiati si migranti.

Subliniind ca 'actuala criza a refugiatilor este de departe cea mai grava de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial', Ryan Crocker, fost ambasador al SUA in Irak si Siria, estimeaza ca acest aflux potential de milioane de stramutati 'nu este doar o problema a Orientului Mijlociu sau a Europei, ci o problema pentru intreaga lume si pentru America'.

Mai rau: acest fost diplomat reia preocuparile unor responsabili americani care au invocat in ultimele saptamani in discutii private o amenintare 'existentiala' la adresa Europei si care se tem ca afluxul de refugiati 'va distruge Uniunea Europeana ca o constructie politica'.

In ceea ce priveste 'statele din prima linie - Turcia, Iordania si Liban -, acestea risca sa se clatine', a avertizat el.

Insusi regele iordanian Abdallah al II-lea, al carui regat a primit sute de mii de sirieni, a tras deja un ingrijorator semnal de alarma in acest sens.

Astfel, Crocker cere guvernului american sa organizeze cat mai rapid un 'summit mondial cu privire la refugiati', pentru ca 'nici regiunea (Orientului Mijlociu), nici Europa nu pot depasi' criza. Dar, potrivit ambasadorului american, administratia Obama a manifestat pana acum 'lipsa unui leadership', desi doar America 'poate face diferenta' in rezolvarea crizei migrantilor.

Acuzata de oponenti ca duce o politica externa 'izolationista' fata de lumea araba si Europa si ca nu mai doreste sa se implice in conflictele armate regionale, administratia democrata isi apara necontenit angajamentele diplomatice si umanitare cu privire la Siria.

Secretarul de stat John Kerry a recunoscut totusi luni seara, in premiera, ca aceasta criza a refugiatilor reprezinta o 'provocare la nivel mondial', si nu doar pe plan 'regional' in Orientul Mijlociu si Europa. El a admis ca acum este vorba de un 'test pentru noi toti', si nu 'problema altcuiva'.

In fata Congresului republican, Kerry, care a intermediat cu Moscova o incetare a focului si acordarea ajutorului umanitar in Siria, spunea saptamana trecuta ca Washingtonul este 'cel mai important donator' umanitar in Siria, cu 'peste 5,1 miliarde de dolari' deblocati in cinci ani.

Presedintele Obama s-a angajat, de asemenea, in toamna anului trecut ca SUA vor gazdui circa 100.000 de refugiati de toate nationalitatile pana la 30 septembrie, intre care 10.000 de sirieni. In anul 2016, doar 942 de cetateni sirieni au trecut de toate etapele de admitere pe teritoriul american, potrivit cifrelor oficiale.

'Nu poti exercita un leadership daca nu esti un lider', sustine Eric Schwartz, fost angajat al Consiliului Securitatii Nationale de la Casa Alba si ex-responsabil al Departamentului de Stat pentru politicile legate de refugiati si migratie.

Asociatia americana Human Rights First formuleaza aceleasi critici de fond, subliniind 'necesitatea unui leadership al SUA', intr-un raport in care mentioneaza 'deteriorarea situatiei refugiatilor sirieni'. Autoarea raportului, Eleanor Acer, denunta 'esecul rezolvarii crizei refugiatilor, ceea ce submineaza interesele securitatii nationale a Statelor Unite, ameninta stabilitatea in tarile din prima linie si duce la dezbinarea Europei'.

Ea cere 'guvernului american ca obiectiv gazduirea a 100.000 de sirieni in 2017, un angajament ce ar corespunde mai bine traditiei de leadership american si intereselor securitatii nationale'. 'O astfel de initiativa ar incuraja si alte tari sa procedeze in acelasi mod', considera si Eric Schwartz.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO