Românii trăiesc în locuinţe mult mai mici faţă de alţi europeni. Suprafaţa medie a unui apartament de la noi este de 48 de metri pătraţi, în vreme ce media europeană este aproape dublă, potrivit statisticilor oficiale.

Mai mult, românii au și cele mai aglomerate locuințe din Uniunea Europeană.

Legea spune că un apartament de două camere trebuie să aibă minimum 52 de metri pătraţi, iar unul de trei camere - 66 de metri pătraţi. Unele locuințe, însă, nu respectă aceste cerinţe, iar balconul, de pildă, ajunge să fie considerat suprafaţă utilă, deşi nu ar trebui.

Reporter: Cum trebuie să fie un dormitor - cerințe minime?

Radu Negoiță, arhitect: „Dacă ai un pat de 1,60 m pe 2 metri, decent e ca fiecare din cele două persoane să poată să coboare din pat fără a-l deranja pe celălalt. Ai nevoie de minim 60 de cm pe fiecare parte, optim 75 cm, și pentru ca cele două persoane să se poată petrece când trec în dreptul patului, la baza patului, ar trebui să mai ai 75-85 de cm acolo plus suprafața de dulap.”

Statistica europeană arată că aproape 50% dintre români trăiesc în locuințe supraaglomerate, față de media europeană, de nici 20%. De pildă, un apartament cu două camere în care locuiește o familie formată dintr-un cuplu și un copil este considerat supraaglomerat.

Despre cum să ne ferim de păcăleli în imobiliare când căutăm o locuință și cum o putem evalua chiar noi dacă merită sau nu banii noştri - aflaţi în emisiunea Conectat la România, realizată de Laura Culiţă şi difuzată vineri seară, la ora 20.00, pe ştirileprotv.ro.