Explicatia pentru o legenda: cum au reusit sa navigheze vikingii pana in America
Legendele spun ca marinarii vikingi foloseau pietre misterioase pentru a-i ajuta atunci cand navigau pe timp noros sau cand era ceata densa. Acum, un nou studiu realizat de oamenii de stiinta demonstreaza ca legendele nu sunt doar legende.
Inainte de inventarea compasului, marinarii calatoreau mii de kilometri de-a lungul oceanele. Exista dovezi care atesta faptul ca acestia stiau incotro sa se indrepte in functie de pozitia soarelului sau a stelelor. Dar cum reuseau ei sa navigheze pe timp noros sau ceata?
Arheologii nu au gasit niciodata o dovada concludenta pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, insa o echipa de cercetatori de la Universitatea Rennes din Marea Britanie sustine ca vikingii se foloseau de cristalele de calcite, a caror caracteristica este refractia dubla clara, axa optica fiind despartita in doua raze, spun specialistii.
Iar descoperirea unei corabii din epoca elisabetana, scufundata in 1592, la bordul careia s-ar fi gasit astfel de petre, a confirmat spusele oamenilor de stiinta. Marinarii erau constienti de potentialul acestor cristale.
Chiar si in era compasului este posibil ca marinarii sa pastreze la bord astfel de cristale, in cazul in care tehnologia le joaca vreo festa.