Pestera Meziad din judetul Bihor a fost redeschisa si reintrodusa in circuitul turistic

01-10-2012 15:08


 Avem o tara frumoasa, pacat ca nu stim s-o pretuim. Un bun exemplu ar fi pesterile unice in lume,pe care multi dintre noi, certati cu bunul simt, s-au grabit sa le transforme in gropi de gunoi.

 Una dintre ele a fost salvata de autoritatile din Bihor. Oficialii au curatat pestera Meziad si-au echipat-o cu scari si lumini, ca sa poata fi vizitata. Specialistii spun insa ca aceste ecosisteme extrem de fragile, trebuie exploatate cu prudenta.

Specialistii spun ca pestera Meziad este una dintre cele mai interesante din Europa de Est, cu sali imense si accesibile. Insa, tocmai dimensiunile mari ale galeriilor au reprezentat o problema pentru cei care au amenajat locul. Fara un sistem de iluminare bine calibrat, frumusetile suterane nu puteau fi puse in evidenta.

In pestera Meziad, pe langa multitudinea de stalactite si stalagmite, se afla si urme ale omului preistoric. Povesti fascinante si infricosatoare ale lumii cavernelor se dezvaluie dupa zeci de mii de ani.

Pestera a fost amenajata si poate fi acum vizitata
Insa turistii care au mers astazi la pestera Meziad au avut parte si de alte surprize: un concert clasic, intr-una din galerii, intr-un spatiu acustic exceptional.

Pestera a fost curatata de gunoaie si reamenajata cu 200.000 de euro, din fonduri europene. In Romania exista 12.000 de pesteri explorate, dar foarte putine sunt deschise publicului.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO