Reguli noi pentru șoferii care au carnetul suspendat: ”Va fi haiducie pe şosele”


Ultimul update: Joi 06 Iunie 2019 20:06
Data publicarii: Joi 06 Iunie 2019 19:55
Categorie: Stiri Auto

Şoferii care încalcă frecvent legea rutieră ar putea scăpa mai uşor.

În loc să fie aspru pedepsiţi, câţiva parlamentari vor să le dea posibilitatea să ceară de câte ori vor reducerea suspendării carnetului de conducere, nu o dată la trei ani, cum este în prezent.

Aleşii au făcut un proiect de lege care a trecut de Senat şi va fi dezbătut de Camera Deputaţilor. Cei care îl contestă atrag atenţia că se pot înmulţi accidentele de circulaţie.

 

Cine ar beneficia de lege
 

Dacă ideile unor senatori vor deveni realitate, cei care au rămas fără carnet pentru următoarele 90 de zile, de exemplu, ar putea să-l recupereze într-o lună. Sunt vizaţi cei care au fost prinşi băuţi la volan, au condus maşini cu probleme grave la sistemul de frânare ori au depăşit viteza legală cu mai mult de 50 de kilometri la oră.

Şi acum se poate, însă numai dacă nu au mai beneficiat de reducere în ultimii 3 ani şi n-au avut permisul suspendat în ultimii doi.

Proiectul de lege înlătura aceste obstacole, aşa că, teoretic, şoferii pot cere permisul înapoi mai repede nelimitat atâta vreme cât nu provoacă un accident de circulaţie, băuţi fiind.

 

Care sunt prevederile legii

 

Modificările propuse nu se opresc însă la reducerea suspendării.

Să presupunem că poliţistul rutier va suspendă dreptul de a conduce în următoarele 30 de zile şi circulaţi cu acea dovadă pentru 15 zile. Ei bine, dacă proiectul va deveni lege, în cele două săptămâni poţi avea şi alte încălcări de aceeaşi gravitate, fără să fii pedepsit. Este posibil acest lucru pentru că pedepsele se vor suprapune, nu se vor adăuga, cum se întâmplă în prezent.

Cătălin Codescu, președinte al Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație: "Sancțiunile trebuie aplicate în funcție de gravitatea abaterii. Ori dacă pentru toate tipurile de abateri, indiferent de gravitatea acestora, conducătorii auto sunt sancționați la fel, respectiv 30 de zile de suspendare a dreptului de a conduce, este clar că legea nu mai are aplicabilitate. În trafic va exista realmente o haiducie".

Nimic mai fals, susţine însă iniţiatorul.

Costel Neculai Dunava: "Eu nu cred că încurajez conducătorul auto să nu respecte legea. Din contră, eu cred că prin această lege conducătorii auto vor fi mai atenți și vor respecta legea mai mult decât înainte. Vrem să degrevăm munca din instanțe, sunt prea multe dosare de contestare. Asta este pentru cei care greşesc o dată la nu ştiu câtă vreme".

Proiectul a trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO