Profilul conducatorului auto care produce cele mai multe accidente in Romania. Cine sunt cei mai periculosi soferi

16-12-2016 18:56

Soferul de care trebuie sa te feresti are pana-n 25 de ani, conduce o masina cu motor puternic, cu o capacitate de peste 2000 de centimetri cubi, si are permis de mai putin de 5 ani.

Iata profilul conducatorului auto care produce des accidente rutiere in Romania.

Principalul motiv ar fi si ca la scoala nu invata condusul preventiv si defensiv. Ca sa se schimbe lucrurile, autoritatile sprijina o campanie, la nivel national, prin care 1000 de instructori auto vor merge gratuit la cursuri de perfectionare.

Autoritatile au ajuns la concluzia ingrijoratoare ca un sofer din 6 sub 25 de ani dar cu o masina puternica provoaca un accident rutier. Iar principala cauza ar porni de la scoala de soferi.

Autoritatea Rutiera Romana sustine ca instructorii auto sunt superficiali in relatia cu elevul si nu ii invata cum sa conduca preventiv, unii dintre ei fiind in situatia de a nu stii nici ei cum sa reactioneze in momente limita.

Un exemplu este un instructor auto din Targoviste, care a derapat si s-a rasturnat cu masina de serviciu, pe drumul national 72. Barbatul nu si-a mai stapanit volanul, cel mai probabil din cauza carosabilului alunecos sau a vitezei prea mari, cred politistii.

Unii instructori isi asuma aceste lipsuri si spun ca cele 30 de ore de practica nu sunt suficiente insa ii acuza si pe elevi de indiferenta.

Potrivit specialistilor, soferul tanar si incepator isi supraevalueaza aptidudinile, din dorinta de a impresioana, se panicheaza in trafic, adora viteza si din cauza imprudentei sau a teribilismului si a lipsei de experienta provoca accidente. Un factor important, spun politistii, il reprezinta si anturajul de aceeasi varsta care poate avea o influenta negativa asupra soferului, daca se afla in masina cu el.

Potrivit strategiei de siguranta rutiera, conducerea preventiva va fi predata in scolile de soferi, obligatoriu. Pana atunci, insa, 1000 de instructori auto din toata tara vor merge la cursuri gratuite organizate de o companie privata si vor invata ei mai intai ce inseamna conducerea defensiva .

Instructorii auto care vin la cursuri de perfectionare vor trai pe piele lor situatie teoretica de a se rasturna cu masina ca sa constientizeze cat e de importnta centura de siguranta si astfel pot fi mai convingatori in fata viitorilor cursanti"

Foarte important, spun specialistii este, purtarea centurii de siguranta de catre persoanele care stau in spate. Studiile arata ca doar 20 la suta dintre pasageri fac asta.

In ultimele luni, 7 instructori auto din toata tara au fost suspendati, dupa ce autoritatile i-au acuzat de fapte de coruptie. Aceasta practica a elevilor care dau bani in loc sa treaca pe la orele de condus in trafic nu este un secret, insa oficial doar anchetatorii o pot demonstra.


VIDEO PROTVPLUS.RO