Pentru un consum redus de benzina, folositi Brazuca. Descoperirea revolutionara a unor cercetatori de la MIT

Dată publicare: 15-07-2014 15:56
Dată actualizare: 18-07-2014 00:47


Brazuga

Folositi Brazuca pentru un consum redus de benzina. Asta e mesajul pe care expertii in aerodinamica de la Massachusetts Institute of Technology il transmit industriei auto.

Dupa mai multe studii, ei au observant ca aerodinamica unei masini poate fi adusa la cea a unei mingi de golf. Si asta datorita texturii. Daca producatorii vor produce cat mai multe parti ale caroseriei cu aceasta textura, frecarea cu aerul va fi mai mica si masina se va misca implicit mai usor. Astfel, motorul va consuma mai putina benzina ca sa “traga” masina dupa el.

Un alt exemplu dat de catre cercetatorii americani este Brazuca, mingea de la Campionatul Mondial din Brazilia. Are o textura asemanatoare, cu mici bule pentru viteza mai mare la sut.

Producatorii de masini au insa o problema de rezolvat daca vor face caroserii cu textura unei mingi de golf. La viteze mici, principiul de aerodinamica functioneaza perfect. La viteze mari, eficienta scade insa. Solutia este ca suprafata caroseriei sa-si schimbe textura in mers.

Cei de la MIT spun ca materialul de caroserie trebuie sa fie din doua straturi. Unul rigid la suprafata si unul moale sub el. Cand presiunea celui de-al doilea strat scade, cel de la suprafata capata textura mingii de golf.

Pedro Reis, asistent universitar MIT, spune ca masinile trebuie sa aiba acest mecanism de inversare a presiunii pe care soferul sa-l comande dintr-un buton cand e in oras si la drum lung.

Sursa: Sport.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO