De când devin obligatorii anvelopele de iarnă și ce amenzi riscă șoferii. Anunțul făcut de Poliția Română

Ultima actualizare: 08-10-2021 12:04
anvelope iarna cauciucuri iarna
Profimedia

Zăpada s-a așternut deja în unele zone din țară, iar odată cu apariția fenomenelor sezonului rece, Poliția Română anunță că a început perioada anvelopelor de iarnă obligatorii.

În unele zone din țară, iarna și-a făcut deja simțită prezența, fapt pentru care Poliția Română anunță ca a început sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii.

Însă, potrivit autorităților, nu există o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii, dar acestea trebuie să fie prezente ori de câte ori șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada anului.

Astfel, Poliția Română transmite că amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Poliția Română: Nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă

Este vorba despre OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, iar toți cei circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia 'all season'. Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au anunțat autoritățile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO