Vinul dezleaga limbile, dar da si idei de promovare a zonelor turistice
In Alba a luat nastere Drumul Vinului, un traseu de peste 200 km, ce strabate 4 municipii si 14 localitati cu traditie in producerea vinurilor albe. Infrastructura a fost reabilitata, iar podgoriile atrag ca un magnet turisti din tara si din strainatate.
Stors din struguri culesi manual si imbatranit in butoaie din lemn de stejar, vinul produs in cramele din Alba a ajuns sa fie cunoscut in toata tara. Domnul Csaba face vin de peste 40 de ani si stie toate tainele obtinerii unei licori aparte. „Ambianta naturii si a solului dau un caracter mult mai pronuntat soiurilor respective, care sunt cultivate la noi”, explica Csaba Toth.
Pana de curand, munca domnului Ionut din Ighiu nu era apreciata la adevarata valoare. Dar drumul vinului a schimbat radical lucrurile. „Am crescut in calitate si in vanzari. Lumea care trece pe drum se opreste, gusta, cumpara. Au fost si din Anglia, a fost cineva din America”, recunoaste Ionut Beniceanu.
Ideea relansarii podgoriilor transilvanene a prins contur in 2007, insa drumul serpuit care strabate tot judetul exista inca de pe vremea romanilor.
Turistii sunt poftiti sa guste direct din cramele micilor producatori vinurile produse de acestia. Iar dupa ce gasesc o licoare pe gustul lor, pot sa-si faca provizii pentru acasa - la preturi in jur de 10 lei sticla.