Sezonul melcilor. Ploaia imbogateste culegatorii de melci

Ultima actualizare: 31-07-2012 04:01

Daca multora dintre noi ploaia nu ne face ziua mai buna, in cazul localnicilor din Mures situatia sta cu totul altfel. Cu cat ploua mai mult, cu atat e mai bine pentru ca apar melcii, foarte cautati pentru export.

Imediat ce vine primavara, oamenii din satele muresene se transforma in cautatori de melci. In aceasta perioada, ei cutreiera pasunile, campurile si padurile si culeg molustele pentru care primesc cate doi lei pe kilogram, de la centrele de colectare din judet.

Localnicii din Corunca au invatat repede cum sa aleaga melcii si stiu ca melcul care are 30 de mm este bun pentru comercializare, iar cei mai mici se intorc inapoi in natura. In zilele ploioase, pornesc in cautarea lor inca de dimineata, atunci cand fapturile isi fac aparitia prin iarba umeda. Ii intereseaza insa doar melcii foarte mari si care nu au pete albe pe cochilie.

In medie, un culegator strange pana la 20 de kg de melci intr-o zi si primeste in schimb aproximativ 50 de lei de la centrele de colectare.

Melcii adusi de localnici la centrele de colectare sunt triati si apoi vanduti mai departe, in strainatate, restaurantelor de lux.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO