Primii caini antrenati sa salveze vieti sunt din Ardeal

Ultima actualizare: 15-10-2012 03:25

Un ciobănesc Francez Bosseron şi un Golden Retriever au trecut de un examen foarte riguros susținut în Alpii din nordul Italiei. Ei sunt primii câini cu atestate internaţionale pentru acţiuni de salvare a victimelor din avalanşe.

Cei doi patrupezi în vârstă de patru ani și jumătate sunt printre cei mai buni câini salvatori. Ei au depășit cu brio probele de dexteritate, obediență și de căutare în avalanșă.

Experții cu codiță

Yan, ciobănescul francez, este atât de agil încât a reuşit să găsească trei victime pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi în timp record, adică aproape 12 minute. Recent, Yan a fost implicat într-o operaţiune de salvare a unui schior surprins de o avalanşă la Bâlea Cascadă, în Munţii Făgăraş.

Inata, Golden Retriever-ul, a demonstrat încă o dată că rasa ei este una de excepţie după ce trecut examenul. Stăpânul ei este salvator montan, iar obţinerea atestatului internaţional era un pas foarte important. Căţeluşa a avut şi ea rolul principal în găsirea a trei femei dispărute pe dealul Mamut din Alba Iulia.

La curs au participat 51 de câini din şapte tari, însă numai 11 dintre ei au reuşit să obţină atestatul. În ceea ce priveste întreținerea acestor câini, stăpânii spun că nu trebuie neglijate costurile - în jur de 200 de euro pe lună, la care se mai adaugă alte câteva sute de euro pentru antrenamente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO