Nu e vita ca bizonul. Romanii au prins gustul fripturilor exotice
Dupa modelul american, au aparut si in Romania fermele de bizoni. Exemplarele aduse la noi sunt din Austria, Germania ori Statele Unite, iar fermierii au deschis si unitati speciale de procesare. In plus, exporta puii de bizon in alte tari din Europa.
In restaurante, pretentiosii platesc pentru o friptura de bizon pana la 200 de lei portia. Primii 50 de bizoni americani au ajuns in comuna Taga din Cluj in urma cu doi ani. Acum sunt cu sutele, iar proprietarul neamt s-a extins si in judetul Bihor, in zone cu pasuni intinse. La Taga, bizonii au la dispozitie 135 de hectare de teren pe care investitorul l-a luat in concesiune de la primarie, cu plata anuala de 50 de euro pe hectar. Intr-o alta comuna, tot din judetul Cluj, se va deschide in curand ferma similara pe 70 de hectare. Aici vor ajunge pana in primavara 150 de bizoni.
Un bizon american costa intre 1.000 si 2.500 de euro si atinge la maturitate o tona si jumatate. Puii sunt sacrificati la varsta de doi ani, si fiecare furnizeaza aproximativ 200 de kilograme de carne. Restaurantele din Europa platesc pentru un singur kilogram aproximativ 120 de euro. La noi, preparatele din bizon sunt deocamdata exotice, si putine restaurante se incumeta sa le propuna clientilor asemenea fripturi.
Carnea de bizon se poate gati in diverse feluri: inabusita la cuptor, fripta in tigaie ori sub forma de tocanite. La Cluj, nemtii care au investit 300 de mii de euro in ferma de bizoni. Spun ca vor incepe sa aiba profit in mai putin de doi ani.