Muzica, filmul si oamenii se intalnesc pe malurile Somesului, in acest weekend

Ultima actualizare: 18-06-2016 07:15
Muzica, filmul si oamenii se intalnesc pe malurile Somesului, in acest weekend

A 2-a editie Somes Delivery, care va avea loc in 18 si 19 iunie, le propune clujenilor sa descopere intre podurile Garibaldi si Napoca un altfel de Somes decat cel pe care il cunosc: amenajat pentru oameni si animat de evenimente.

Concerte, proiectii de film, jocuri si ateliere pentru copii sunt si anul acesta in program; evenimentul pune insa un mare accent pe buna vecinatate si coeziunea comunitatii locale.

„Spre deosebire de alte proiecte care doar folosesc Somesul ca loc de desfasurare pentru evenimente care ar functiona si in alte spatii, Somes Delivery este chiar despre rau. In fiecare an, un tronson este analizat ca potential natural, dar si pentru a descoperi moduri posibile de amenajare si utilizare, prin instalatii cu caracter temporar si evenimente calibrate spatiului”, spune Mihai Mateiu, coordonatorul proiectului.

Un astfel de eveniment este concertul Ambiental River cu Cristian Ciceu si invitatii lui, Alex Munte si Victor Stoica. Pe malul raului, la confluenta dintre traficul strazii si sunetul apei, ei vor transforma coloana sonora a orasului in ritmuri de jazz. Oferta muzicala a celor doua zile de weekend va fi completata de un concert acustic al trupei Natif si seri animate de DJ seturile Musai Soundworks & Vamanu. Somesul va fi pus in valoare si de Balcony TV, un proiect dedicat „muzicii cu belvedere”: pe malul Somesului vor fi realizate videoclipuri, urmate de concerte live pentru publicul prezent.

Cel mai spectaculos moment al editiei va fi insa spectacolul de opera la inaltime „Mademoiselle Cantatrice”. O misterioasa cantareata va interpreta fragmente din arii celebre, iar rochia ei, inalta de patru metri, va prinde viata sub proiectorul artistului Lionel Lauret.

Pentru iubitorii de film, Somes Delivery va prezenta o selectie speciala a productiilor castigatoare la editia 2015 a festivalului „Filmul de piatra” din Piatra Neamt, alaturi de o invitatie pentru editia 2016.

Copiii au parte de distractie, dar si de lectii interactive. „Zoologia pentru pici” ii va invata despre lantul trofic, impactul poluarii asupra naturii dar si cum sa recunoastem emotiile animalelor, in timp ce atelierele organizate de Societatea Ornitologica ii vor introduce in lumea fascinanta a pasarilor.

Pentru copii de toate varstele, „Caravana cu jocuri” aduce jocuri de strategie, memorie, indemanare, logica sau fantezie – doua zile, in doua locuri diferite, de dimineata pana seara!
Proiectul „Open Houses” i-a convins pe multi dintre riverani sa isi deschida curtile si casele pentru participantii la Somes Delivery. In cadrul aceluiasi proiect, povestile lor despre Somes vor fi reunite in gazeta SOMES EXPRES, care va fi lansata la eveniment. Prin „Masa bunei vecinatati”, organizatorii invita participantii sa ia loc la o masa comunitara, la care vecinii si prietenii Somesului se vor ocupa de mobilier, meniu si buna dispozitie.

Un „Oser pe malul Somesului” ne va oferi un mod practic de a scapa de lucrurile de prisos, intalnind totodata oameni care impartasesc dorinta de a opri risipa de resurse, iar „Targul de biciclete” ii asteapta pe toti cei care sustin folosirea vehiculelor pe doua roti pentru a scapa de stresul din trafic.

Cele doua zile de Somes Delivery ofera si prilejuri de relaxare. Sub denumirea „Somesul inspira”, vor avea loc sesiuni de introducere in mindfulness, pe malul raului, la granita dintre oras si natura. In plus, toti cei pasionati sunt invitati „La pescuit” – in care acest sport e privit atat ca mod de a petrece timpul liber, cat si ca performance artistic!

Pentru a descoperi cat mai mult din potentialul raului, sesiunea „Conexiune la Somes” va include o dezbatere, precedata de o prezentare in stil PechaKucha: fiecare participant va avea la dispozitie 20 de slide-uri a cate 20 de secunde pentru a ilustra o dimensiune a Somesului.

Aceste evenimente sunt prilejuri de a redescoperi placerea unei plimbari pe malurile raului, care vor fi si ele amenajate special pentru wekeendul Somes Delivery: pavilionul central, locul de intalnire cu comunitatea, pluta cu care se va putea traversa raul, strada Muzicescu transformata in zona pietonala, o gradena cu o perspectiva asupra intregului tronson, dar si promenada Somes View, chiar pe malul raului, ii provoaca pe clujeni sa se apropie cat mai mult de Somes.

Toate detaliile legate de Somes Delivery sunt publicate pe site-ul oficial SomesDelivery.ro si pe pagina de Facebook a proiectului.

PROGRAMUL SOMES DELIVERY 2016
SAMBATA, 18 IUNIE

10.00 – 11.30 ~ Instawalk The Somes Alley (Somes Alley)
10.00 – 16.00 ~ Oser & Targ de biciclete (Pietonala Muzicescu)
10.00 – 18.00 ~ Ateliere pentru copii cu Societatea Ornitologica (Somes Pavilion)
10.00 – 18.00 ~ Caravana cu jocuri (Somes Pavilion)
11.00 – 18.00 ~ La Pescuit (In amonte de Somes Alley)
10.00 – 18.00 ~ Taifas pe Somes (Somes Alley)
12.00 ~ Inaugurarea Somes Delivery 2016 (Somes Pavilion)
12.30 ~ Conexiune la Somes (Somes Pavilion)
18.00 ~ DJ Set: Musai Soundworks (Somes Pavilion)
19.00 ~ Concert Natif (Podul Napoca)
20.30 ~ Ambiental River: Concert live Cristian Ciceu trio (Pietonala Muzicescu)
22.00 ~ Best of Filmul de Piatra (Somes Pavilion)

DUMINICA, 19 IUNIE

10.00 ~ Somesul Inspira (Somes Alley)
10.00 – 18.00 ~ Zoologia pentru pici (Somes Pavilion)
10.00 – 18.00 ~ Caravana cu jocuri (Pietonala Muzicescu)
10.00 – 18.00 ~ Taifas pe Somes (Somes Alley)
12.00 – 14.00 ~ Masa bunei vecinatati (Pietonala Muzicescu)
15.00 – 19.00 ~ BalconyTV #somesedition (Somes Alley)
16.00 ~ Open Houses (Loc de intalnire)
19.00 ~ DJ Set: Vamanu (Somes Pavilion)
20.00 ~ Ambiental River: Concert live Cristian Ciceu trio (Pod Napoca)
22.00 ~ Mademoiselle Cantatrice (Somes Pavilion)

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO