Luxul bate in criza in Ardeal. Gentile pentru colectiile Aston Martin si Jaguar se fabrica la noi

Ultima actualizare: 14-03-2012 09:22

De ani buni în România se fabrică accesorii şi ţinute pentru cele mai vestite firme din lume. Mai nou, din mâinile muncitorilor din Ardeal ies genți pentru colecțiile celor mai prestigioase branduri auto.

În timp ce românul de rând îşi cumpără haine de calitate îndoielnică, vânzările producătorilor de articole de lux au crescut cu 20%. De exemplu, într-un atelier de marochinărie din judeţul Alba se lucrează în detaliu la poşete. Mai precis, fiecare angajat este atent să nu zgârie pielea, să fie cusătura dreaptă şi cataramele centrate. Din mâinile acestor oameni ies poşete de sute şi chiar mii de euro care fac parte din colecţiile de lux ale unor mărci de maşini englezeşti.

Constantin Chesculescu este administratorul fabricii şi spune că o geantă Aston Martin se recunoaşte după stilul tradiţional, pielea tăbăcită vegetal şi culorile din gama natur. O astfel de geantă trece şi de 40 de ori prin mâinile croitorilor până e împachetată pentru livrare. Când ajung în magazine, preţurile genţilor sunt şi de opt ori mai mari decât atunci când ies de pe poarta fabricii.

O altă firmă, din Baia de Arieş, confecţionează articole sportive pentru Benetton, Goretex şi Lotto. Cu aceste confecţii proprietarii fabricii au reuşit să cucerească piaţa europeană. În această perioadă fabrica are pregătite pentru livrare nu mai puţin de 1.000 de fuste şi 900 de pantaloni. Hainele vor pleca în Germania, cel mai mare client al fabricii din Ardeal, dar cele 160 de angajate se pot lăuda că au croit şi cusut haine şi pentru firme de renume din Franţa sau Italia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO