Branzeturile de lux preparate de ardeleni au cucerit Europa
Rulourile de brânză cu praf de cărbune, brânză cu piper ori cu trufe sunt doar câteva specialităţi din lapte de capră, foarte apreciate de cehi, slovaci, nemţi sau spanioli.
Românii au prins de veste că străinii apreciază specialitățile din lapte şi s-au lansat în afaceri, reuşind să pătrundă şi pe piaţa europeană. În județul Cluj se fac rulouri a la Provence , din brânză maturată timp de două zile și tăvălită prin ierburi aromate aduse din Franţa. Profiturile obținute dintr-o astfel de activitate sunt frumuşele. „Suntem pe o nişă şi am mizat pe această nişă ca să creştem. Ne străduim să menţinem costurile de producţie cât mai jos ca să reuşim să fim competitivi”, explică Marcela Spân, proprietara unei fabrici de profil.
În timp ce maghiarii sunt înnebuniţi după brânză cu mărar şi pătrunjel sau după cea cu piper, cehii şi slovacii prefera rulourile cu praf de cărbune şi cele cu ierburi aromate. Românii, în schimb, sunt tradiţionalişti şi cumpăra din plin iaurt şi lapte de capră, dar în ultima vreme au început să prindă gustul brânzei cu trufe, mai spun proprietarii fabricii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel de afaceri prin în tot Ardealul. Călin Panaș, din Satu Mare, şi-a deschis o astfel de afacere în 2008. A adus capre de lapte din Franţa şi Olanda și a investit peste două milioane de euro. Din fabrica lui ies zilnic doupă tone de produse precum telemea de capră, brânză frământată, afumată ori cu mirodenii.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, europa, Satu Mare, afaceri, brânzeturi, ardeal,
Dată publicare:
11-02-2012 12:54