Incepand de astazi, la Targu Mures nu se mai fac operatii pe cord pentru nou-nascuti

Ultima actualizare: 01-10-2012 02:55

Situatie dramatica in sistemul sanitar romanesc: incepand de astazi, singura clinica din tara, cea din Targu Mures, unde se operau bebelusii cu malformatii la inima, nu mai face astfel de interventii.

Motivul: cei doi anestezisti specializati timp de opt ani in acest tip de operatii au ales sa mearga in sectorul privat, unde sunt mult mai bine platiti. Ultima operatie a fost facuta ieri, cand medicii au salvat viata unei fetite de sase saptamani.

Deaa Maria este primul copil in familia Loghin si parintii s-au simtit in al noualea cer cand medicii din Targu Mures au acceptat sa o opereze. Din nefericire, insa, alti parinti si copii lor nu vor avea aceeasi sansa.

Ani de zile, nou-nascutii cu malformatii cardiace au fost operati la Targu Mures, mai intai la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant, apoi, dupa desfiintarea acestei insitutii in urma cu un an si jumatate, la sectia specializata din cadrul spitalului judetean.

Operatiile in cazul acestor pacienti trebuie facute in primele sapte saptamani de viata si sunt extrem de dificile, iar medicii s-au specializat ani de zile in strainatate. Acum, cei doi anestezisti vor pleca la o clinica privata din Brasov.

Fireste, seful clinicii din Targu Mures a delegat atributiile celor doi anestezisti, unui medic tanar, insa pregatirea lui pentru operatii atat de delicate poate dura luni sau chiar ani. Pana atunci, copiii care se nasc cu malformatii cardiace vor trebui trimisi in strainatate, insa cu costuri mult mai mari.

In tara noastra, 200 de copii se nasc in fiecare an cu diverse probleme cardiace.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO