Diavolii, pacatele si turistii. Picturile vechi de sute de ani din biserici sunt la mare cautare


Ultimul update: Joi 12 Decembrie 2013 06:43
Data publicarii: Luni 09 Decembrie 2013 11:23
Categorie: Ardeal

Bisericile de lemn din Transilvania, cu picturi vechi de sute de ani, au devenit noua atractie turistica a zonei. Oamenii vor sa vada tablourile care ilustreaza pacatele majore, cum ar fi avortul, lacomia sau desfraul.

Pe pereti au fost pictati diavoli, care ii cara cu roaba pe pacatosi la cazanele cu smoala, scene pe care nu le mai folosesc in zilele noastre cei care picteaza biserici.

In Simleul Silvaniei, din judetul Salaj, gasim biserica din lemn veche de 400 de ani. Lacasul de cult, care poarta hramul Sfintilor arhangheli Mihail si Gavril este considerat monument istoric. Sute de turisti vin sa-l viziteze si studiaza cu atentie picturile de pe pereti care ilustreaza pacatele omenirii.

"Aici avem ingerul , omul si diavolul. Sunt reprezentate aici trei pacate, savristia lacomia si desfraul. Aici e pacatul avortului in care face avort, iar diavolul o impinge spre asta si automat intervin celelelate lucruri in care oamenii ajung in Iad. Diavolul ii impinge in cazanele cu foc cu smoala, scrierile pe care le vedeti sunt in chirilica", descrie preotul Adrian Vancea.

Scena judecatii de apoi nu mai este prezenta in biserici de mai bine de 200 de ani. Au disparut de altfel si pictorii care odinioara realizau astfel de fresce. Cert este faptul ca astfel de picturi atrag sute de turisti din tara dar si din strainatate.
Picturi neobisnuite care redau pacatul Evei si diavolii care-i conduc in infern pe pacatosi gasim si in biserica de lemn din Deseshti, Maramures. Ridicata in 1717, biserica face parte din patrimoniul UNESCO.

Aceeasi tema o descoperim si la 70 de km de Satu Mare, in satul Corund, unde se afla o bisericuta din lemn ridicata in 1723.

Lacasul a fost declarat monument istoric si a fost inclus recent pe un traseu turistic
 

Oameni fara Dumnezeu. Au furat banii din cutiile milei a doua biserici din Alba
Scandal de proportii intr-o biserica din Zalau
VIDEO PROTVPLUS.RO