Cumintenia Pamantului la Electric Castle

Dată publicare: 12-07-2016 15:17
Dată actualizare: 15-07-2016 01:12


Cumintenia Pamantului la Electric Castle

Ministrul Culturii, Corina Suteu, vine joi, 14 iulie, la Electric Castle, pentru a conecta cultura alternativa si Cumintenia Pamantului. Brancusi e viu.
 

Cumintenia Pamantului a fost realizata de Constantin Brancusi in 1907 si apartine patrimoniului cultural national, fiind incadrata in categoria Tezaur. Creata in acelasi an in care Picasso transforma pictura prin lucrarea Domnisoarele din Avignon, Cumintenia Pamantului este cea care a schimbat sculptura moderna in Europa. Este singura lucrare asupra careia Brancusi nu a revenit cu variante sau finisaje, considerand-o perfecta de la prima interventie creativa asupra blocului de piatra si totodata ultima sculptura a artistului pe care statul roman o mai poate recupera la ora actuala.

“Electric Castle Festival a creat, in cei patru ani de existenta, o comunitate puternica, unita de muzica, dar si de dorinta noastra de a conserva si promova unul dintre cele mai frumoase obiective istorice din Transilvania. Suntem siguri ca publicul se va regasi si in mesajul transmis de campania «Brancusi e al meu». E un moment perfect pentru ca ei sa se implice si sa isi poata aduce propria contributie” – a afirmat Mihai Paun, director executiv Electric Castle Festival.

Daca acum mai bine de un secol Romania te chema sa “Dai un leu pentru Ateneu!”, in 2016 va rugam sa „Dati acusi pentru Brancusi!”

Puteti oricand sa donati la Electric Castle cu ajutorul bratarii speciale primite de la organizatori in punctul special amenajat in festival. Mai multe informatii gasiti pe site-ul www.brancusiealmeu.ro.

In prezent, Cumintenia Pamantului este in proprietatea mostenitorilor arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera de arta de la Constantin Brancusi in anul 1911. In cazul in care statul roman nu reuseste sa recupereze aceasta lucrare, ea va intra in posesia unuia dintre colectionarii privati dispusi sa o cumpere, riscand sa nu mai fie accesibila publicului larg.

Electric Castle a intrat pentru a treia oara consecutiv in finala competitiei European Festival Awards, la categoria Best Medium Sized Festival, ceea ce il face unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Europa de Est.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO