Cum au reacționat candidații la prezidențiale după aflarea primelor rezultate

11-11-2019 18:15


În confruntarea din turul doi intră actualul președinte Klaus Iohannis și fostul premier Viorica Dăncilă.

Șeful statului a sărbătorit victoria pe o scenă amenajată în curtea sediului PNL, iar premierul Ludovic Orban s-a ocupat personal ca lumina să pice bine și să funcționeze microfonul.

Dar și pentru PSD rezultatul a fost considerat bun, câtă vreme miza a fost ca Viorica Dăncilă să intre în turul doi. Și a reușit, dar nu și-a ținut discursul până când nu a fost sigură că liderul USR, Dan Barn, nu o poate detrona peste noapte.

Klaus Iohannis a intrat în turul doi detaşat şi fără mari emoţii. Singura grijă a liberalilor pentru seara alegerilor au fost să pregătească scena, sunetul şi lumina pentru şeful statului.

Ludovic Orban a vrut să se asigure că totul va merge strună în momentul în care Klaus Iohannis va urca pe scenă.

Primele estimări, după închiderea urnelor, au fost urmărite pe un ecran uriaş.

De cealaltă pare, la sediul PSD au venit lideri din eşalonul doi al partidului, dar nici un susţinător.

În aplauze timide, şefa PSD a ieşit să ţină un discurs după ce s-au anunţat primele estimări.

În sondajele care au circulat de-a lungul zilei, Viorica Dăncilă a fost deseori foarte aproape de liderul USR, Dan Barna, iar PSD se temea ca acesta o va depăşi.

De altfel, în comunicările interne, social-democraţii au dat ordin să nu se pomenească nimic despre votul din diaspora pe motiv că şi-ar demobiliza susţinătorii. Spre seară, candidatul PSD s-a detaşat. Potrivit unor surse din partid, Dăncilă ar fi avut şi momente în care a cedat, însă când a fost întrebată, a negat.

În schimb, tabăra USR Plus a trecut de la entuziasm la dezamăgire.

Liderii USR au fost optimişti pe parcusul zilei, dar, cu cât se apropia ora 21, şi-a făcut loc îngrijorarea. După ce au aflat primele estimări, aplauzele au fost mai degrabă de încurajare. Sperau ca votul din diaspora va răsturna clasamentul.

La scurt timp însă, şi-a recunoscut înfrângerea într-o postare pe Facebook.

În total, 14 candidaţi au participat la acest scrutin. Turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc peste două săptămâni. Preşedintele României este ales pentru un mandat de cinci ani, care nu poate fi reînnoit decât o singură dată.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO