Klaus Iohannis a cerut ca responsabilii pentru votul din diaspora sa plateasca. Ce spunea Victor Ponta saptamana trecuta

17-11-2014 12:39


Cei care se fac raspunzatori pentru votul catastrofal din diaspora trebuie sa suporte consecintele si sa raspunda cu functiile.

Asta a cerut, luni, Klaus Iohannis, care a criticat dur Guvernul pentru modul in care a organizat procesul de vot in afara tarii. El a cerut partidelor politice sa inceapa urgent discutiile pe legea votului electronic si a votului prin corespondenta, pentru ca astfel de situatii, in care mii de romani nu au mai apucat sa voteze, sa nu se mai repete.

"Este insa extrem de ingrijorator ca au fost mii de romani care nu au putut sa voteze. Pentru aceste lucruri cei vinovati trebuie sa raspunda cu functia. De asemenea, il rog pe presedintele inca in functie sa analizeze aceasta situatie si sa recheme pe toti diplomatii care nu au gestionat corespunzator situatia din sectiile de vot. Consider ca este un gest minimal sa fie retrasi ambasadorii si consulii de acolo unde romanii au fost umiliti. Nu pot sa accept situatii unde concetateni de-ai mei sa fie tratati cu gaze lacrimogene fiindca vor sa voteze", a spus Iohannis.

Dupa primul tur al prezidentialelor, in care mii de romani din diaspora nu au reusit sa voteze, premierul Victor Ponta promitea ca pe 16 noiembrie nu vor fi probleme la vot in strainatate si ca oficialii care nu-si vor face datoria in turul 2 vor plati.

"In frunte cu ministru, toti secretarii de stat, toata conducerea ministerului, veti fi duminica de 16 intr-o capitala unde au fost probleme: la Londra, la Paris, la Bruxelles, va alegeti, dar raspundeti personal. Si seara, chiar daca sunt ales presedinte, daca e vreun roman care ramane sa nu poata sa voteze plecati toti functie", spunea Ponta.

Dupa problemele din primul tur, ministrul de Externe Titus Corlatean s-a retras din functie, fiind inlocuit de Teodor Melescanu. Si, desi autoritatile au vorbit intre cele doua tururi de scrutin despre posibilitatea de a fi infiintate noi sectii de votare in strainatate, acest lucru nu s-a intamplat. In schimb, duminica, ministrul de Externe Melescanu sustinea ca votul in diaspora merge bine, desi cozile de la sectiile de votare erau deja uriase.

"Votul merge bine. In conditiile legii sunt extraordinare, pentru ca s-a sporit de trei ori si jumatate numarul celor care si-au exprimat votul. Si eu sper ca pana diseara sa poata vota cat mai multi, daca nu toata lumea, cu o singura conditie: ca lucrurile sa functioneze in continuare foarte bine, cu respectarea regulilor pe care le-am stabilit si oamenii sa se ocupe de problema votului, sa voteze cat mai multi", a spus Melescanu, duminica.

Peste 360.000 de romani din diaspora au votat, duminica, la sectiile din strainatate fata de 150.000 in primul tur. Mii de oameni au stat insa si duminica ore intregi la cozi imense, fara sa mai apuce sa voteze. Romanii au protestat fata de aceasta situatie, iar la Torino si Paris lucrurile au degenerat pana intr-atat incat jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

VIDEO PROTVPLUS.RO