Declaratia facuta de ambasadorul Romaniei in Italia: "Ambasada a propus 22 de sectii de vot". Cate au fost aprobate

17-11-2014 22:54


vot diaspora

Ambasada Romaniei in Italia a propus organizarea a 22 de sectii in aceasta tara, fiind aprobate doar 12, sustine ambasadorul la Roma, Dana Constantinescu.

Dana Constantinescu precizeaza, pe de alta parte, ca la Torino au fost ocupate in mod violent, duminica, spatii cu alta destinatie decat cea privind alegerile.

Diplomatul a postat pe pagina de Facebook a ambasadei Romaniei din Italia un text intitulat "Clarificari ale ambasadorului Dana Constantinescu cu privire la organizarea procesului de votare in Italia".

"Doresc sa clarific mai multe aspecte legate de votul in strainatate, proces care, pe fondul confuziilor privind cadrul legal in materie, a pus misiunile diplomatice si consulare intr-o lumina nefavorabila. Reiterez faptul ca misiunile diplomatice si consulare nu au niciun fel de competenta in reglementarea cadrului legal privind organizarea alegerilor in strainatate - numarul de sectii de votare, ora de inchidere a acestora sau desemnarea membrilor comisiilor electorale - elemente care au generat cele mai aprinse polemici. Misiunile diplomatice si consulare au exclusiv competente logistice, punand in practica instructiunile venite de la Bucuresti, adesea in conditii extrem de dificile, asa cum a fost cel legat de gestionarea unui flux disproportionat de votanti intr-un timp limitat, in speta de la 9 la 21 si intr-un numar limitat de locatii", scrie Constantinescu.

Ea adauga ca in ceea ce priveste numarul de sectii si locatiile acestora, propunerile initiale ale Ambasadei si consulatelor au tinut cont de datele privind concentrarile majore de romani din Italia.

"Asa cum a evidentiat si presa din Italia, inca dinainte de cel de-al doilea tur de scrutin, avand ca sursa autoritatile locale italiene si asociatiile romanesti, misiunile diplomatice si consulare din Italia au propus organizarea a 66 de sectii de votare. Punctual, la CG Torino au fost propuse, printre altele, doua sectii de votare, dar si altele in Regiunea Piemonte care ar fi redus din fluxul de votanti al singurei sectii aprobate in sediul CG Torino. Raspunsul de la Bucuresti, prin care au fost aprobate prin ordin al ministrului doar 51 de sectii, nu a tinut cont de aceste propuneri. Pentru a exemplifica, de la Bucuresti s-au primit instructiuni pentru organizarea unei sectii pe care nu am propus-o, si anume la Sondrio, unde in primul tur de scrutin s-au prezentat doar 48 de alegatori!", scrie Constantinescu.

Ea precizeaza ca, in calitate de ambasador al Romaniei in Italia are tot respectul pentru dreptul de vot al cetatenilor romani din Italia, iar efortul nostru organizatoric a permis votul in Italia a peste 95.000 de romani in ciuda limitarilor existente.

"Insa din pacate, suntem criticati pe nedrept pentru aspecte care nu tin de competenta noastra: in zona de competenta in care a organizat procesul de votare, Ambasada Romaniei a propus organizarea a 22 de sectii de votare din care au fost aprobate de la Bucuresti doar 12", scrie diplomatul.

Ea mentioneaza ca, in ceea ce priveste cadrul legal in baza caruia functioneaza comisiile din cadrul sectiilor de votare din strainatatea, presedintele sectiei de votare, care este angajat MAE, precum si membrii sectiei de votare, care sunt de regula cetateni romani din tara-gazda, nu pot decide sub nicio forma prelungirea orarului de vot, aceasta fiind decizia exclusiva a BES.

"Un alt aspect foarte important este acela ca membrii sectiilor de votare au fost propusi de partidele politice, iar atunci cand acestia au ales sa absenteze, propunerile misiunilor diplomatice de inlocuire a acestora cu personal calificat nu au fost aprobate de BES", scrie ambasadorul.

In ceea ce priveste fortele de ordine italiene, acestea au obligatia de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice sau sectii de votare, si isi reconfigureaza dispozitivul in baza propriilor evaluari, scrie Constantinescu.

"Aceste evaluari au fost influentate, din informatiile transmise de la Consulatul General Torino, de faptul ca au fost ocupate in mod violent spatii cu alta destinatie decat cea de spatii de votare. De cealalta parte, presedintii si membrii sectiilor de votare, in ciuda efortului extraordinar pe care l-au depus, s-au aflat in situatii de tensiune timp de 20 de ore, procesand in sectiile din orasele mari in medie circa 2.900 de votanti, ceea ce se traduce prin 7 votanti la fiecare 2 minute. Acesti oameni au fost in permanenta sub presiune, iar adesea amenintati si chiar agresati fizic. Aceste amenintari, insotite de criticile privind insuficienta sectiilor si prelungirea programului de votare, le regasim pe retelele sociale care creeaza perceptii pe termen lung, iar de maine le vom regasi la ghiseele oficiilor consulare. De aceea, dezbaterea publica pe acest subiect trebuie sa ia in considerare efortul deosebit al unor persoane care nu sunt responsabile pentru deficientele reale ale votului in strainatate", mai scrie Dana Constantinescu, ambasadorul Romaniei in Italia

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO