PNL, PMP si UDMR si-au lansat oficial candidatii. Ciolos, in fata a 20.000 de oameni: "Lipsa implicarii naste monstri"

×
Codul embed a fost copiat

Partidele politice din Romania au intrat pe ultima suta de metri in cursa pentru Parlamentul Romaniei, inaintea scrutinului din 11 decembrie.

PNL, PMP si UDMR si-au lansat oficial, duminica, candidatii la alegerile parlamentare si programul de guvernare.

Conform Hotararii Guvernului nr. 634/2016, alegerile parlamentare vor avea loc in data de 11 decembrie 2016.

Potrivit calendarului electoral stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 635/2016, campania electorala pentru acest scrutin se va desfasura in perioada 11 noiembrie – 10 decembrie.

Suma totala alocata de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare este de 227,7 milioane lei.

Citește și
dragnea
Liviu Dragnea promite ca nu va face alianta cu UDMR dupa alegerile parlamentare: "Sper ca PSD si ALDE sa faca peste 50%"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

PNL si-a lansat candidatii si sloganul "Romania inainte", in prezenta lui Ciolos si a peste 20.000 de oameni

PNL si-a lansat duminica, in Piata Revolutiei, candidatii la alegerile parlamentare si sloganul de campanie "Romania inainte", in prezenta premierului Dacian Ciolos si a peste 20.000 de oameni.

Evenimentul, care a durat peste o ora si jumatate, a fost prezentat de actorul Marius Florea Vizante. Cu o ora inainte de inceperea mitingului, candidatii si lideri ai PNL au urcat pe scena principala, iar in Piata Revolutiei au rasunat melodii precum "Cine iubeste si lasa", "Fetele de la Capalna". in debutul evenimentului, o fetita de 10 ani, castigatoare a Festivalului International de Canto, a intonat imnul national.

Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a fost cel care a deschis mitingul, el le-a multumit participantilor pentru participare si a vorbit despre importanta alegerilor parlamentare.

"Este o decizie importanta care se va lua si oamenii care ne vad trebuie sa stie ca trebuie sa faca lucruri importante: romanii trebuie sa mearga la vot pentru ca astfel vom avea un Guvern cu legitimitate buna. (...) PNL are liste mai bune decat PSD, are liste cu oameni noi si are liste curate. Orice s-ar spune, daca ne uitam ce s-a intamplat in tara noastra de 27 de ani, trebuie sa recunosc ca ritmul lasa de dorit. (...) Romania nu a fost condusa asa cum a trebuit", a spus Bolojan.

El a subliniat ca PNL are liste curate, in timp ce la ceilalti este "dezastru".

Secretarul general al PNL a aratat ca liberalii pun in centrul programului de guvernare cetateanul, adaugand ca programul de guvernare al PSD seamana cu "reclama la FNI".

"Omul sfinteste locul si noi il avem pe Ciolos si ei il au pe Dragnea sau pe sosia lui Dragnea", a adaugat Bolojan.

Primarul Oradiei le-a cerut liberalilor sa se mobilizeze in campania electorala. "Haideti sa vorbim cu prietenii si cu apartinatorii nostri, sa le spunem care este miza acestor alegeri si sa faceti ce ati facut la prezidentiale", a spus Bolojan.

Urmatorul care le-a vorbit celor prezenti la miting a fost coordonatorul campaniei PNL, Gheorghe Falca, primarul Aradului.

"Sunteti multi, puternici, drepti si cu Dacian Ciolos in 11 decembrie vom fi victoriosi. PNL victorie!", a spus Falca.

El a spus ca schimbarea se face pas cu pas, amintind ca in 2015 a fost schimbat "cel mai corupt Guvern".

"in 2016, impreuna cu Dacian Ciolos si cu romanii care doresc schimbarea, mergem la schimbare pentru prosperitatea Romaniei", a aratat Falca.

El a vorbit si despre valorile crestin liberale - familia, comunitatea si patria. "Garantam tuturor ca vom apara familia de romani", a aratat Falca. Coordonatorul campaniei PNL si-a incheiat discursul cu mesajul: "Ciolos-PNL. Victorie!".

Ulterior, pe ecranele amplasate in Piata Revolutiei a fost prezentat un clip video cu sloganul de campanie al liberalilor "Romania inainte".

Medicul Leon Danaila, candidat al PNL la Senat in Bucuresti, a pledat pentru oameni profesionisti si integri in politica. "Competenta salveaza Romania! Romanii merita in Parlament oameni profesionisti si oameni integri", a spus el.

Danila le-a solicitat tinerilor sa ramana in tara si sa se implice in politica. "Decat sa plecati voi, mai bine pleaca cei din politica, care nu se pricep. Voi, cei tineri, aveti incredere in valoarea voastra pentru ca voi puteti schimba Romania in mai bine", a aratat candidatul liberal.

El a spus ca premierul Dacian Ciolos este "un politician onest, care poate face o schimbare in bine".

"Am 83 de ani si imi doresc ca Romania sa se schimbe in bine, ori voi, cei de 20, 30, 40 de ani, puteti schimba Romania in mai bine cu PNL si cu Dacian Ciolos", a spus medicul Danaila.

Hildegard Brandl, candidat al PNL in Bucuresti la Senat, care a trait 30 de ani in Germania, a aratat ca isi doreste o Romanie "normala".

"In Germania am invatat sa ma implic si asta imi doresc si in Romania - sa fiu parte. (...) imi doresc o Romanie normala, schimbarea incepe cu fiecare dintre noi si sunt dispusa sa imi las cariera profesionala - arhitectura - pe care o iubesc pentru ca am inteles ca vine momentul in care trebuie sa ma implic", a spus ea.

Discursuri au mai sustinut Pavel Popescu - un tanar care a dus ranitii din Colectiv in Norvegia, Felix Patrascanu, CEO Fan Curier, Ion Popa, primarul Resitei, regizorul Tudor Giurgiu - care a salutat decizia premierului Dacian Ciolos de a fi candidatul liberalilor de prim-ministru.

Seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus si istoricul Neagu Djuvara au transmis mesaje video.

La finalul evenimentului, premierul Dacian Ciolos a facut o baie de multime, alaturi de presedintele PNL, Alina Gorghiu.

La miting au participat peste 20.000 de oameni. Unii dintre participanti au afisat pancarte cu mesaje de sustinere a lui Dacian Ciolos ca premier.

Ciolos: Cred ca Romania viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici; schimbarea incepe cu noi insine

Romania viitorului "nu se mai poate construi cu lideri mesianici", iar clasa politica actuala ar trebui sa "uite" unele lucruri pe care le-a invatat in ultimii 25 de ani, a declarat, duminica, premierul Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos a participat la mitingul PNL de lansare a candidatilor la alegerile parlamentare si a programului de guvernare. El a spus ca oamenii trebuie sa se schimbe in primul rand pe ei insisi, iar schimbarea in sfera politica va urma.

"Am vazut aici si pe diferite pancarte, si in filmul care a fost prezentat... s-a vorbit despre lideri. Cred ca Romania viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici. Cred ca, mai mult ca oricand, Romania are nevoie ca fiecare dintre noi sa acceptam si sa provocam aceasta schimbare, dar in primul rand in noi", a spus seful Guvernului in Piata Revolutiei, unde s-au adunat aproximativ 20.000 de persoane, multe cu pancarte cu mesaje de sustinere pentru premier.

Ciolos a remarcat ca este nevoie de schimbare si in partidele politice.

"Pentru ca democratia sa ramana o valoare care sa transforme Romania, avem nevoie de schimbare in politica, avem nevoie de schimbare in politica si in partidele politice", a spus el. Premierul a adaugat ca unele lucruri ar trebui "uitate" de formatiunile politice.

"Sunt multe lucruri pe care partidele le-au invatat in acesti 25 de ani, dar haideti sa recunoastem, sunt multe lucruri pe care trebuie sa le uitam, legat de modul cum s-a facut politica pana acum si trebuie sa avem onestitatea de la baza unui partid pana la varf. Sa respiram onestitate, sa respiram adevar si sa avem curajul, atunci cand gresim, sa recunoastem si sa avem forta sa spunem ca atunci cand ne implicam intr-o astfel de actiune, n-o facem pentru un interes propriu sau interesul unui grup care ne impinge in politica, ci o facem pentru ca am venit in politica sa daruim", a detaliat Dacian Ciolos.

El a adaugat ca si-ar dori sa lucreze cu partide reformate plecand de la aceste valori. "si sunt convins ca astfel de atitudini ar duce la recastigarea increderii in partidele politice, la recastigarea increderii in faptul ca prin democratie, prin alegeri libere, putem sa alegem oameni onesti,oameni care vin acolo sa se daruiasca", a concluzionat premierul.

Mai mult, el a spus ca schimbarea trebuie sa vina si din partea cetatenilor.

"Am cerut in acesti ultimi ani dupa Revolutie schimbare si am cerut unor lideri sa isi asume si sa faca aceasta schimbare. De multe ori chiar le-am cerut-o sa o faca in locul nostru. Eu v-as ruga (...) sa va ganditi in ce fel fiecare dintre noi putem sa ne schimbam pe noi insine. Cred ca schimbarea astazi incepe in primul rand cu noi insine (...) Aceasta schimbare de atitudine cu siguranta se va traduce si intr-o schimbare in societatea noastra", a mai spus premierul.

El a marturisit ca reperul sau a fost mereu propria constiinta.

"Eu mi-am ghidat actiunea dupa propria constiinta (...) si nimeni, in nicio conditie, nu poate sa imi ceara si nu poate sa va ceara sa mintim, sa nu spunem adevarul de frica de a nu rani", a afirmat Ciolos.

Seful Guvernului s-a mai referit si la necesitatea implicarii romanilor in viata publica. "Pentru mine, Romania guvernata cu bun simt inseamna o Romanie guvernata prin asumarea propriei constiinte", a apreciat seful Executivului, iar apoi a adaugat ca "lipsa implicarii naste monstri".

Candidatii PMP se lanseaza in cursa electorala la Sala Palatului

Candidatii Partidului Miscarea Populara pentru parlamentare s-au lansat in cursa electorala duminica, in cadrul unui eveniment care a avut loc la Sala Palatului.

Listele PMP pentru Senat sunt deschise de Traian Basescu, iar cele de la Camera Deputatilor de Valeriu Steriu.

Pe lista PMP Bucuresti pentru Camera Deputatilor se mai regasesc Eugen Tomac, Stefan Florescu, fost candidat independent la Primaria Sector 6, si Vasile Stefanescu, presedinte COTAR si vicepresedinte al formatiunii.

La Senat din partea PMP vor mai candida Radu Cristescu, vicepresedinte al partidului, Liviu Goncea si Stefan Vlaston.

Valeriu Steriu, presedinte executiv al PMP, a afirmat, duminica, faptul ca PSD si PNL PSD si PNL trebuie sa teama de Partidul Miscarea Populara, el adaugand ca daca membrii formatiunii sale vor munci bine in urmatoarele 40 de zile, va putea fi indeplinit obiectivul de a-l instala la Palatul Victoria pe Traian Basescu.

El a adaugat ca fuziunea dintre PMP si UNPR reprezinta, probabil, "cea mai importanta miscare politica din ultimii ani".

La evenimentul de la Sala Palatului se aflau 6.215 de membri si simpatizanti ai PMP, potrivit anuntului facut de secretarul general partidului, Dorel Onaca.

Secretarul general al PMP a facut o trecere in revista a listelor de candidati ai partidului la parlamentare pe fiecare circumscriptie electorala in uralele participantilor la mitingul electoral. La finalul prezentarii el a precizat ca PMP are "liste complete" cu supleanti in toata tara.

Intrarea in sala a presedintelui Traian Basescu s-a facut pe acordurile melodiei "Fie sa renasca" a grupului Phoenix.

Presedintele PMP a afirmat ca estimeaza ca unirea cu Republica Moldova, obiectivul politic pe care PMP il afirma deschis, "se va face" in cinci-sase ani.

"Vreau sa fim extrem de realisti. (...) Unirea se va face. Se va face atunci cand cetatenii din stanga Prutului vor fi convinsi in proportie de peste 50 % ca vor acest lucru. Se va face atunci cand Romania va proba cetatenilor Republicii Moldova ca este mai bine sa fim uniti decat sa traim in doua state independente si se va face intr-un timp, estimez eu, cinci-sase ani, pentru ca in Republica Moldova exista un curent unionist", a afirmat presedintele PMP.

El a spus ca proiectul unirii este propus ca "proiect de tara tuturor partidelor".

Basescu l-a atacat si pe presedintele Klaus Iohannis, pentru stabilirea proiectului de tara.

"Am vazut ca domnul presedinte Iohannis a convocat o comisie cu oameni din foarte multe domenii sa stabileasca obiectivul de tara. Nu mi-am propus ca astazi sa critic pe cineva, ci sa vorbesc despre noi, dar este inadmisibil tu, sef de stat, sa spui 'Veniti in jurul mesei cele mai luminate minti si spuneti-mi care este obiectivul de tara'. Nu, asta e obligatia ta, a alesului sa spui 'Obiectivul meu de tara este unirea cu Republica Moldova. Voi, specialistii, spuneti-mi ce mai trebuie facut ca acest lucru sa se intample'", a mai afirmat Traian Basescu.

UDMR isi lanseaza candidatii la Cluj-Napoca, intr-un "eveniment de anvergura"

Si Uniunea Democrata Maghiara din Romania a organizat duminica, la Cluj-Napoca, lansarea candidatilor pentru alegerile parlamentare.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Uniunea a pregatit un eveniment modern, cu elemente vizuale "demne de imaginea unei formatiuni politice din secolul XXI". Ca o noutate, pentru aceasta lansare a candidatilor au fost cooptati ca si colaboratori un DJ si un artist de slam poetry, iar evenimentul a fost transmis live pe pagina oficiala de Facebook a UDMR.

Pe langa presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si senatorul Markó Béla la eveniment au vorbit mai multi candidati la viitoarele alegeri.

Evenimentul, care s-a desfasurat la Sala Sporturilor "Horia Demian" din Cluj-Napoca, a fost organizat sub titlul "Transilvania, viitorul pentru noi toti!".

Fostul lider al UDMR, Marko Bela, a vorbit la evenimentul de lansare a candidatilor Uniunii la alegerile parlamentare despre intoarcerea taxelor catre regiuni, astfel incat fondurile sa poata fi folosite de autoritatile locale pentru sustinerea acelor decizii pe care le considera bune pentru dezvoltarea judetelor si localitatilor lor.

'Lasati-ne sa ne facem treaba. Daca noi platim taxe si impozite, dati-ne partea noastra inapoi ca sa putem moderniza noi aceste parti pentru ca va bagati nasul chiar si in oala noastra ca sa vedeti ce dorim sa facem. Lasati in grija romanilor, sasilor, daca au mai ramas, si a maghiarilor, banii care se cuvin si o sa construim noi un Ardeal in care sa ne simtim noi foarte bine', a afirmat Marko Bela.

Intr-o prima faza a discursului, Marko Bela a enumerat, ironic, o serie de "realizari ale Bucurestiului", el spunand ca oamenii din Ardeal ar trebui sa fie multumiti pentru ca au autostrazi pe care ajung repede dintr-o localitate in alta, cai ferate moderne si orase frumoase si nu au de ce sa se planga.

"Colegii mei udemeristi vorbesc de tot felul de primejdii, ca trebuie sa salvam Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Oradea, Clujul de Bucuresti. De ce, domnilor? Bucurestiul ne-a construit autostrazi, avem cale ferata pe care se poate merge cu 200 de kilometri la ora, este o bucurie sa pasesti in cladirile garilor, avem centuri de evitare a municipiilor, nu mai avem nicio problema nici cu traficul tirurilor, investitorii straini vin cu marii bucurie, avem mai multe fabrici de autoturisme, pe calea ferata se poate ajunge foarte simplu aici la noi in Romania, in Transilvania. Intr-adevar au fost vremuri si a fost destul de greu sa prelungesti pista de aterizare pe unele aeroporturi, dar acele vremuri au apus. si nu ai crede ochilor cat de mult si de bine s-a dezvoltat totul si iata ca Bucurestiul se ocupa totusi de noi", a spus fostul lider udemerist.

Acesta a amintit cat de dificil a fost sa treaca prin Parlament si sa fie aplicate legile care se refera la folosirea limbii materne si la educatie in limba materna si a adaugat, in aceeasi nota ironica, faptul ca astazi "politicienii romani, majoritari, nu mai sunt preocupati cum sa bage bete-n roate daca cineva de exemplu la Targu Mures vrea sa faca o scoala catolica gimnaziala'.

'Nu mai avem asa probleme de acest gen, pentru ca avem rezolutia de la Alba Iulia din 1918, care este un punct de referinta. Iata, autoguvernare. In sfarsit am ajuns si aici. Ce bine e ca Bucurestiul e preocupat de grija noastra. Ce bine e ca banii pe care ii dam noi la Bucuresti cu titlul de taxe se returneaza. Sau acest lucru nu este adevarat? Suntem atacati fara niciun fond sau cumva acuzate acele persoane care doresc sa faca o scoala in limba materna? Si atunci daca asa stau lucrurile si chiar ceea ce am spus eu aici nu este adevarat, atunci poate au dreptate colegii mei de la UDMR care inscriptioneaza acele panouri electorale? Pai iata ca da, intr-adevar asa stau lucrurile', a concluzionat Marko Bela.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul evenimentului organizat pentru lansarea candidatilor, ca premierul Dacian Ciolos are o credibilitate buna in sondajele facute in comunitatile maghiare, dar pana la a deveni premier 'mai este cale lunga'.

Intrebat ce crede despre posibilitatea sustinerii lui Dacian Ciolos ca premier, Kelemen Hunor a spus ca el personal are o parere buna, dar trebuie tinut cont de parerea alegatorilor, pe care si-o vor manifesta la alegeri.

'Eu personal am o parere buna, chiar foarte buna despre Dacian Ciolos, am mai spus, pot sa repet, dar de aici si pana la a deveni premier dupa alegeri este o cale lunga. in functie de decizia oamenilor vom vedea ce cale trebuie urmata. (...) Nu vreau sa intru in speculatii si analize, in sondajele noastre are o credibilitate buna. Nu foarte buna, dar buna. Nu vreau sa intru in detalii, cunoastem foarte exact cum e vazut si el si alti politicieni, dar nu e treaba mea sa fac aceste analize', a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adaugat ca Dacian Ciolos ar putea fi o propunere corecta pentru functia de premier daca PNL-ului i se va da posibilitatea, in urma alegerilor, de a face aceasta propunere, dar a subliniat ca trebuie respectat rezultatul exprimarii oamenilor prin scrutin.

'Depinde ce aleg cetatenii. Nu poti sa nu tii cont de rezultatul alegerilor. Daca alegerile vor da un rezultat prin care PNL-ul va avea posibilitatea de a veni cu aceasta propunere, eu cred ca va fi o propunere corecta. Daca oamenii aleg altceva, atunci asta este viata. Eu nu cred ca cineva are dreptul de a spune ca indiferent ce voteaza alegatorul, trebuie luata o alta decizie', a afirmat liderul UDMR.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Primarul suspendat din Baia Mare, aflat in arest la domiciliu, face campanie electorala pentru mama sa:
Primarul suspendat din Baia Mare, aflat in arest la domiciliu, face campanie electorala pentru mama sa: "Imi sustin mama!"

Primarul suspendat din Baia Mare, Catalin Chereches, apare intr-un afis electoral al PNL in Baia Mare, impreuna cu mama sa, Viorica Chereches, prima pe lista liberalilor pentru Camera Deputatilor in Maramures.

Liviu Dragnea promite ca nu va face alianta cu UDMR dupa alegerile parlamentare:
Liviu Dragnea promite ca nu va face alianta cu UDMR dupa alegerile parlamentare: "Sper ca PSD si ALDE sa faca peste 50%"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca nu va face dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie alianta cu UDMR la guvernare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.