Rezultate alegeri locale 2020 București. Nicuşor Dan este noul primar general al Capitalei

Ultima actualizare: 27-09-2020 21:04
Nicusor Dan
Agerpres

Alegerile locale pentru primăria generală a municipului Bucureşti au fost câştigate de Nicuşor Dan, conform primelor rezultate exit-poll anunţate la ora 21:00.

Nicuşor Dan este noul primar general al Capitalei. Alegerile locale pentru primăria generală a municipului Bucureşti au fost câştigate duminică de Nicuşor Dan, candidat independent susţinut de PNL şi USR-PLUS, arată primele cifre după închiderea urnelor. Vezi aici rezultate EXIT-POLL.

 

Rezultate alegeri locale 2020 - Primăria Generală București


Nicuşor Dan - voturi

Gabriela Firea - voturi

Traian Băsescu - voturi

Călin Popescu-Tăriceanu - voturi

 

Cine este Nicuşor Dan, noul primar general al Capitalei

 

Nicușor Dan, noul  primar general al Capitalei susținut de Partidul Național Liberal şi de USR-PLUS, era la a treia încercare de obținere a acestei funcții, după candidaturile din 2012 și 2016.

Candidatul Nicusor Dan are 50 de ani, este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este și un cunoscut activist social.

 În 2008, el a fondat Asociaţia ”Salvaţi Bucureştiul”, după care a blocat în instanţă mai multe proiecte care ar fi afectat clădirile istorice din Bucureşti şi spaţiile verzi.

După anunţarea candidaturii la funcția de primar general, ca independent, în noiembrie 2011, Dan a obţinut susţinerea unor personalităţi precum filosoful Andrei Pleşu, istoricul Andrei Pippidi sau politologul Cristian Preda.

Cu toate acestea, la alegerile locale din 2012 s-a clasat pe locul al 3-lea, un rezultat foarte bun pentru un om care nu a beneficiat de sprijinul unei formațiuni politice, care și-a făcut campania cu voluntari și care s-a axat în special pe online.

După prima experienţă electorală, Nicuşor Dan decide să-şi permanentizeze prezenţa în politică, iar pe 1 iulie 2015 anunţă înfiinţarea Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

În 2016, Nicuşor Dan a candidat din nou pentru postul de primar general şi a întrunit 30,5% din opţiuni, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decât cel al candidatului liberal Cătălin Predoiu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO