„Secretele” producătorilor de pepeni din Dăbuleni. „Așa obținem o calitate superioară”
Pentru că mai sunt doar câteva luni până când pepenii de Dăbuleni vor ajunge în piețe, în patria lubeniței se lucrează la foc continuu.
Se fac răsadurile pentru noile culturi. 70 la sută din producție este locală și doar o mică parte - importată din țări, precum Grecia și Turcia.
Fermier: „Aici avem un dovleac, o plăntuță de dovleac. Și acum pepenele verde îl tăiem, da, îi facem la fel un unghi de 45 de grade, vedeți? Și apoi lipim altoiul cu portaltoiul printr-o clemă de silicon."
În solariile din Dăbuleni, nu este timp de stat. Fermierii lucrează la foc continuu, folosind tehnologia de producție a pepenelui rezistent la secetă și cu un aspect atractiv.
Ei încearcă să reducă cheltuielile, pentru a nu crește prețul de vânzare.
Mai ales că răsadurile importate din alte țări sunt cu aproximativ 30 la sută mai scumpe decât cele produse la noi.
Cristian Ene, fermier: „Pe hectar, dacă ar fi să cumpărăm din Grecia, ar trebui să dăm undeva la 12.000 de lei. În schimb, dacă le facem noi, ieșim mult mai ieftin, adică la jumătate.”
Producerea răsadurilor este, totuși, costisitoare. Acestea au nevoie de multă căldură, până când ajung să fie plantate pe câmp.
Florica Popă, fermier: „Mergem pe altoire, care ne dă o cantitate mult mai mare, o calitate superioară și o rezistență mai bună a plantelor la boli.”
Fermierii din Dăbuleni produc cele mai căutate soiuri de pe piață, care ajung aproape în toată țara. Prețul răsadurilor nu trece de 2,5 lei.
Cristian Iliuță, fermier: „Cel mai mult producem pentru zona noastră, a Doljului, și ceva pentru Olt. Pe parcursul anului, în lunile de vară, am trimis și la Bacău, și la Iași, cam în toată țara."
Primii pepeni vor ajunge în piețe la mijlocul lunii iunie, mult mai devreme față de anul trecut, spun fermierii.