Ziua achitarilor: instantele au decis ca Pandele, Pacuraru si Morega nu sunt corupti

Pandele, Pacuraru, Morega

Primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, acuzat de fapte de coruptie in cazul privind construirea ansamblului rezidential ATHOS, fost achitat luni de catre Tribunalul Bucuresti. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel a Capitalei.

Tot luni, Paul Pacuraru, fostul ministru liberal al Muncii, si Dan Ilie Morega au fost achitati de catre Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, (ICCJ) in procesul in care sunt acuzati de fapte coruptie, decizia fiind definitiva.

In 23 decembrie 2008, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: Florentin Costel Pandele, primar al orasului Voluntari, judetul Ilfov, pentru fals intelectual in forma continuata; Cristian Iosif Moscu, arhitect sef al Directiei Urbanism din cadrul Primariei orasului Voluntari, pentru fals intelectual in forma continuata; Carmen Nicoleta Serban, secretar General al Primariei orasului Voluntari, pentru fals intelectual in forma continuata; Oguz Yilmaz, pentru cumparare de influenta si uz de fals, in forma continuata; Liliana Filip, director general la SC REAL CONSTRUCTION COMPANIES GROUP SA, pentru complicitate la cumparare de influenta si uz de fals in forma continuata; Gheorghe Florea, pentru trafic de influenta.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2007, inculpatul Yilmaz Oguz a achizitionat de la inculpatul Florea Gheorghe, contra sumei de 320.000 euro, un teren amplasat in orasul Voluntari, in scopul de a construi ansamblul rezidential ATHOS prin intermediul firmei inculpatilor Yilaz Oguz si Filip Liliana, SC Real Construction Companies Group SA.

Inculpatul Yilmaz Oguz, cu complicitatea inculpatei Filip Liliana, i-ar fi oferit inculpatului Florea Gheorghe suma de 180.000 euro pentru a interveni pe langa functionari din cadrul Primariei Voluntari in vederea obtinerii certificatului de urbanism si autorizatia de construire pentru ansamblul rezidential ATHOS.

Citește și
Monica Macovei
Macovei, despre decizia in cazul Nastase: "In continuare, are de raspuns la doua intrebari"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Ca urmare a demersurilor efectuate de Florea Gheorghe, Primaria Voluntari a emis certificatul de urbanism pentru proiectul rezidential ATHOS – Voluntari.

In 25 septembrie 2007, inculpatul Pandele Florentin Costel, in calitate de Primar al orasului Voluntari, impreuna cu subordonatii sai, inculpatii Serban Carmen Nicoleta (secretar al primariei) si Moscu Cristian Iosif (arhitect sef al primariei), au eliberat, in fals, autorizatia de construire pentru ansamblul rezidential ATHOS, confirmand in mod nereal in continutul acestui act administrativ ca sunt indeplinite conditiile cerute de lege.

Cu toate ca, in aceeasi zi, emitentii actului au revocat acest act administrativ (modalitate neprevazuta de lege), el a intrat, totusi, in posesia inculpatilor Yilmaz Oguz si Filip Liliana care au demarat lucrarile de construire imediat, in octombrie 2007.

Astfel, au incheiat circa 60 de antecontracte de vanzare cumparare pentru apartamente din ansamblul rezidential ATHOS, incasand aproximativ 5.000.000 euro.

In acest timp, functionarii Primariei Voluntari implicati in emiterea acestui inscris nu ar fi facut niciun demers pentru a se respecta legalitatea in privinta construirii ansamblului rezidential ATHOS, primul demers de acest fel fiind realizat abia dupa inceperea cercetarilor in prezenta cauza.

Pentru ca inculpatii Yilmaz Oguz si Filip Liliana sa poata obtine avizele ce lipseau la momentul emiterii autorizatiei de construire, inculpatii Pandele Florentin Costel, Serban Carmen Nicoleta si Moscu Cristian Iosif au emis in fals un nou document intitulat “anexa la certificatul de urbanism”, omitand sa il dateze si sa il inregistreze.

In perioada noiembrie – decembrie 2007, inculpatii Yilmaz Oguz si Filip Liliana au folosit acest nou inscris falsificat pentru a solicita avizul de mediu de la Agentia de Mediu Bucuresti si pentru a obtine avizarea Planului Urbanistic Zonal de catre Consiliul Judetean Ilfov.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor Yilmaz Oguz, Filip Liliana si Florea Gheorghe, pentru ca instanta sa dispuna confiscarea speciala a sumei de 180.000 de euro.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti, care a decis, luni, achitarea celor sase acuzati.


Un complet de cinci judecatori al ICCJ a respins, luni, recursul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Paul Pacuraru, ministru al Muncii in perioada 3 aprilie 2007 - 23 septembrie 2008, si Ilie Morega, membru AGA la societatile comerciale ale complexului Energetic Rovinari, au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, in decembrie 2008.

Potrivit procurorilor, in 3 iunie 2007, Ilie Morega i-ar fi promis lui Paul Pacuraru ca il va sprijini pe fiul lui sa obtina contracte de achizitie publica in domeniul formarii profesionale la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, in conditiile in care ministrul va numi in functia de inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Gorj persoana indicata de Morega.

La data la care Morega i-ar fi facut promisiunea lui Pacuraru, fiul ministrului depusese o oferta de participare la o licitatie organizata de Complexul Energetic Turceni in vederea achizitionarii contractului "Instruire cursuri protectia muncii", in valoare de 45.500 lei, iar ulterior a depus o oferta pentru a participa la licitatia organizata de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia pentru contractul de achizitie publica "Comunicare si spirit de echipa" in valoare de 68.000 de lei.

Morega i-ar fi promis lui Pacuraru, iar acesta din urma ar fi acceptat, ca il va sprijini pe fiul acestuia sa obtina respectivele contracte.

In 15 iunie 2007, Pacuraru a numit in functia de inspector sef interimar al ITM Gorj persoana indicata de Morega.

In 3 mai 2011, un complet de trei judecatpri al ICCJ i-a achitat pe cei doi, insa DNA a facut recurs, care a fost respins luni.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Deputatul PNL Virgil Pop - condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta
Deputatul PNL Virgil Pop - condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta

Deputatul PNL Virgil Pop a fost gasit vinovat de instanta suprema in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta. El a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executarea pedepsei, decizia nefiind definitiva.

Macovei, despre decizia in cazul Nastase:
Macovei, despre decizia in cazul Nastase: "In continuare, are de raspuns la doua intrebari"

Eurodeputatul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, afirma pe blogul personal ca Adrian Nastase are inca de dat explicatii despre milionul de euro despre care presa a scris ca a fost trecut de premier in declaratia de avere din 2005.

Decizie istorica. Jacques Chirac, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare
Decizie istorica. Jacques Chirac, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare

Fostul presedinte francez Jacques Chirac a fost gasit vinovat joi si condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru "conflict de interese", "deturnare de fonduri publice" si "abuz de incredere".

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.