Vizitele urşilor, rutină în judeţul Braşov. Copiii îi văd atât de des că le-au dat nume


Ultimul update: Joi 21 Martie 2019 19:49
Data publicarii: Joi 21 Martie 2019 17:09
Categorie: Stiri actuale

Odată cu primăvara, urşii flămânzi au revenit în zonele populate de oameni.

La Buneşti, în judeţul Braşov, sălbăticiunile au făcut prăpăd: numai în ultima săptămână localnicii au reclamat 5 atacuri, soldate cu pagube. Ca să ţină la distanţă urşii, oamenii stau de pază noaptea, fac gălăgie şi aprind focuri pe dealuri, iar mulţi şi-au montat garduri electrice. Cu toate astea, animalele intra în curţi, în căutare de hrană.

În urma acestui atac, petrecut în urmă cu 3 nopţi, în centrul comunei Buneşti, gospodarul a rămas fără 5 oi şi 2 miei. Bărbatul a privit uluit imaginile surprinse de cameră de supraveghere: ursul îi aleargă mioarele, le apucă şi le trânteşte la pământ. Sălbăticiunea a fugit, cu o oaie cu tot, abia când omul a ieşit din casă şi a făcut gălăgie.

Un consătean, apicultor, are şi el o pagubă de 2500 de lei. Ursul i-a distrus 5 stupi. Om păţit, şi-a montat un gard electric abia după atac, iar totul l-a costat alţi 500 de lei.

"A venit prin gardul ăla, vedeţi, a luat o ladă şi încă o ladă. Soţia mi-a zis de 2 luni: mă, montează gard. Şi eu i-am zis, lasa că nu vine aici, în grădina omului, în sat şi uite c-a venit", spune un localnic.

Urşii au dat iama şi în Roadeş şi Viscri. La primărie s-au strâns, doar în ultima săptămână, 5 dosare de dăuna. Oamenii cer să fie despăgubiţi şi spun că urşii s-au înmulţit în zona lor.

Primarul spune că sunt 40 de urşi într-o zonă unde ar trebui să fie cel mult 5. De 3 ani, pe raza comunei Buneşti nu a fost aprobată împuşcarea niciunui urs. Anul trecut, sălbăticiunile au ucis 100 de animale şi au rănit un cioban. Odată cu venirea primăverii, pericolul creşte.

Şi la Buşteni, pe Valea Prahovei, urşii coboară după hrană, zi de zi, între blocuri, fără să fie intimidaţi de oameni ori de maşini.

O fetiţă vede atât de des urşii încât a început să-i recunoască şi le-a dat chiar şi nume. Tatălui ei îi este frică să o lase să meargă pe jos la şcoală, aşa că o duce zilnic cu maşina. Localnicii spun că au fost zile în care au văzut la containere şi câte opt urşi deodată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pui de urs, blocat într-un tomberon, la Băile Tuşnad. Cum a reacționat ursoaica
Doi ursuleţi orfani sunt hrăniți cu biberonul. Doi soți îi ajută până când vor prinde puteri
Ursuleţul polar născut la Zoo Berlin, prima apariție în public. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO