Viitorul romilor pe piata muncii din Franta va fi decis in cateva zile. Cum sunt impartite taberele

Ultima actualizare: 29-08-2012 13:44
romi

Vacanta politica se incheie in aceasta saptamana in Franta, iar agenda este foarte incarcata, fiind dominata de un consiliu de ministri, o reuniune pe tema romilor sau vizita presedintelui François Hollande la Berlin.

Revenirea din vacanta a Executivului va fi marcata de primul consiliu de ministri care va avea loc miercuri dimineata si de o reuniune interministeriala pe tema romilor, miercuri dupa-amiaza.

In cadrul acestei reuniuni, prezidate de premierul Jean-Marc Ayrault, va fi evocata in special ridicarea masurilor care limiteaza accesul romilor pe piata muncii.

Ea are loc in timp ce mai multe tabere au fost demolate in cursul verii, generand critici din partea asociatiilor, a partidelor de stanga sau a aripii de stanga a partidului socialist.

François Hollande, care se intoarce din vacanta duminica seara sau luni, va merge joi la Berlin, unde va fi primit de cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta in special despre zona euro dar si despre situatia din Siria. Hollande il va primi, sambata, la Paris pe premierul grec Antonis Samaras.

In timp ce economia este intr-un punct mort si Franta scapa la limita de recesiune, numeroase subiecte asteapta Executivul si parlamentarii la acest inceput de an politic: tratatul european de disciplina bugetara, proiectul de lege a finantelor pentru 2013, masuri privind pretul carburantilor si locurile de munca sau dosarul sirian.

Guvernul trebuie, de asemenea, sa se ocupe de bugetul pe 2013, cu o dubla provocare complicata de stagnarea economiei: sa realizeze reforma fiscala promisa de François Hollande si sa gaseasca peste 30 de miliarde pentru a reduce deficitele.

Obiectivul fixat de fosta majoritate dar reiterat de presedintele Hollande este cunoscut: readucerea deficitului public in limite europene, la 3 la suta din PIB, fata de 4,5 la suta in acest an.
In tabara dreptei, inceperea noului an politic va fi marcata de cursa pentru presedintia partidului UMP. Startul va fi dat vineri seara la Nisa (sud-est), odata cu prima intalnire a "Prietenilor lui Nicolas Sarkozy", asociatia al carei secretar general, Christian Estrosi, ar putea fi candidat.

Numeroase personalitati ale UMP vor participa la aceasta reuniune, intre care Jean-François Copé, viitor candidat la presedintia partidului, dar si François Fillon, candidat probabil, care le va adresa un mesaj participantilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO