Avertismentul serios dat de medicii veterinari care au protestat, vineri, în Capitală


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Noiembrie 2018 13:22
Categorie: Stiri actuale

Criza pestei porcine putea fi evitată spun medicii veterinari, care au protestat, vineri, în faţa guvernului, nemulţumiţi de finanţare şi de legile în vigoare.

Câteva sute dintre ei, îmbrăcaţi în costume de protecţie au strigat în Piaţa Victoriei că sănătatea publică este pusă în pericol. Doctorii cer schimbarea legii care le permite crescătorilor de animale să administreze medicamente de uz veterinar fără prezenţa lor.

Baloi Samir, preşedintele Colegiul Medicilor Veterinari Dolj: "În primăvara am atras atenţia, că sistemul e subfinantat iar apoi a apărut pesta porcină africană. Nu e întâmplător ca a fost explozia asta de pestă şi că România are cele mai multe focare din Europa."

Pe lângă problema pestei, medicii veterinari le-au atras atenţia guvernanţilor că au făcut o lege proastă, privind comercializarea şi administrarea medicamentelor de uz veterinar.

Baloi Samir: "Medicamentele care se dau fără supravegherea medicului veterinar, ajung în hrana tuturor copiilor din ţara asta."

"Cetăţeanul care e neinstruit şi nu ştie nimic despre medicamente, cumpăra de la farmacie şi le da animalelor. Apoi îl trimite la abator. Carnea ajunge în farfuriile dumneavoastră şi mâncaţi toate antibiotice..şi nu doar... mai sunt hormoni, antiinflamatoare, care cumulate, duc la creşterea incidentelor cancerilor, se îngraşă copiii şi nu ştiţi de ce."

Am vrut să vedem dacă în farmaciile veterinare exista această practică periculoasă:

Reporter cu camera ascunsă: "Calfoset pentru văcuţe aveţi? Şi dacă da, se vinde cu reţetă de la medicul veterinar?"

Farmacistă: "Injectabilă nu?"

Reporter: "Da."

Farmacistă: :Nu avem, dar pot să întreb la altă farmacie."

Reporter: "Şi dacă se vinde cu reţetă, ca să mă duc la medicul veterinar."

Farmacistă: "Aşa ar fi normal, dar.... practic nu."

Medic veterinar: "Eu, fermier, pot să mă duc al farmacie să cumpăr medicamente şi să le administrez, asta se întâmplă după intrarea în vigoare a OUG70."

S-a ajuns în această situaţie şi pentru că, spun medicii veterinari, controlul este făcut de direcţiile sanitar veterinare doar pe hârtie. Soluţia propusă de medici este că aceste medicamente să fie distribuite doar prin cabinete veterinare şi nu prin farmacii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Mii de angajaţi Google din toată lumea au oprit lucrul şi au ieşit din birouri în semn de protest
VIDEO PROTVPLUS.RO