Val de aer tropical în România. Canicula a afectat 100 de persoane în București

Ultima actualizare: 12-08-2019 19:40

Săptămână a început cu temperaturi de cuptor. Trei sferturi de ţară asudă sub un cod galben de caniculă, care s-a instalat deja de două zile.

Un val de aer tropical, care vine din nordul Africii a adus şi astăzi 38 de grade la umbră. În Capitală, a fost atât de cald, încât sute de oameni au cerut disperaţi ajutorul medicilor de la ambulanţă.

La ora 13.00, frigea aerul în Bucureşti. O femeie, însărcinată în două luni, a leşinat în Gara de Nord, în timp ce cobora din tren.

Roberta Manolache, asistentă SABIF: "Doamna a acuzat o stare lipotimica pe fondul căldurii de afară şi lipsei consumului de lichide, a confirmat că nu consuma lichide suficiente. Este şi însărcinată în şase săptămâni. A venit cu trenul de undeva din Ploieşti."

Mulţi alţii s-au topit pe picioare.

În total, valul tropical ce vine din nordul Africii a afectat până acum peste 100 de persoane numai în Capitală. Unele fie au acuzat stări de rău în timp ce altele au leşinat în plină stradă.

Ca să nu păţească la fel, cei care de voie sau de nevoie au avut drum pe aici la orele amiezii s-au oprit lângă aceste fântâni. În lipsa unor duşuri stradale acestea sunt adevărate oaze într-un oraş sufocat de căldură.

Tânăr: "Eu mă duceam în direcţia aia. M-am oprit până aici la apele astea să mă mai răcoresc un pic că nu se poate.
Reporter: Te-a ajutat?
Tânăr: Da, m-a ajutat, dar până acolo, iar o să fie la fel."

Turiști: "E foarte cald. Am vrea să înotăm, dar nu cred că avem voie."

Turist: "E bine deocamdată. O să mergem să ne luăm o îngheţată şi va fi şi mai bine."

Şi mai rău stau lucrurile în vestul ţării. La Timişoara, termometrele au indicat la orele amiezii 37 de grade.

Reporter: "Văd că v-aţi spălat, v-aţi mai răcorit puţin?"
Bărbat: "Dar n-am ce face, e cald, încălzirea globală cred că se vede nu? Se simte"

În zile ca aceasta medicii ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte lejeră, să folosim crema cu factor de protecţie solară şi - foarte important - să ne hidratăm constant.

Alis Grasu, manager general SABIF: "Se vor consuma minimum 2 litri de lichide pe zi, apă, ceai, puţin îndulcit sau neîndulcit, sucuri naturale. nu se vor consuma băuturi alcoolice. Nu trebuie să stăm să apară senzaţie de sete."

Femeie: "E căldură, e prea mare căldură. Am sticlele cu apă în sacoşă şi trebuie să beau non stop".

Cu excepţia litoralului şi a zonelor de munte, noaptea ce vine va fi una tropicală cu temperaturi care nu vor scădea sub 20 de grade iar mâine va fi iar canicula.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO