Unul dintre parcurile din Arad va purta numele lui Zsolt Torok. Gestul unui localnic

21-08-2019 07:23


Înmormântarea lui Zsolt Torok s-a desfăşurat cu funeralii militare după ce alpinistul a fost decorat post morten cu Ordinul pentru Merit în Grad de Cavaler.

Nu a mai apucat să primească distincţia în viaţă pentru performanța atinsă în Himalaya în 2018. Atunci, alături de alţi doi alpinişti, Torok deschidea un traseu în premieră mondială pe acest munte.

Alături de familie şi prieteni, zeci de alpinişti şi salvamontişti din ţară au venit, marți, la Arad să-l conducă pe ultimul drum pe Zsolt Torork, omul pe care l-au admirat foarte mult.

Adrian Lăcrăgean, alpinist: "Ne ştiam de 30 de ani el a început la noi la club căţărarea şi am fost în foarte multe locuri împreună. Un băiat extraordinar mai mult decât un alpinist de frunte, un om în adevăratul sens al cuvântului".

Mihaela Chiș, alpinist: "l-am cunoscut pe Zsolt oamenii de munte şi râdeam: "băi Zsolt, pentru tine un vârf de 1400 nu reprezintă ceva" şi el zice că sunt mândru că l-am urcat că e de la mine din judeţ şi mă bucur pentru orice reuşită".

Viorel Știrb, alpinist salvamont Hunedoara: "Era un om cald care avea ce povesti avea o pasiune pentru munte ceva deosebit şi în poveste totdeauna era cu o povaţă. Păcat".

Zsolt Torok a murit la 45 de ani şi a lăsat în urma lui performanțe extraordinare în alpinism şi a fost promotorul unor acţiuni de promovare a României în lume.

După slujba religioasă oficiată în foaierul teatrului de stat Arad, cosciugul a fost scos de militari şi dus către maşina mortuară.

Mihai Fifor, vicepremier: "O zi foarte grea pentru mine, pentru toţi cei care l-au cunoscut unul dintre marii români ai acestei ţări, un om care în anul centenar a avut o singură dorinţă aceea de a duce drapelul României pe una din cele mai înalte creste din Himalaya şi a şi reuşit acest lucru. Nu am să uit niciodată."

Primăria Arad a hotărât ca unul dintre parcurile oraşului să-i poarte numele alpinistului, iar un arădean a iniţiat o petiţie online ca o stradă din oraş să se numească Zsolt Torok, în amintirea acestuia.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   

VIDEO PROTVPLUS.RO