Uniunea Scriitorilor trebuie sa predea mostenitorilor Casa Monteoru. Cladirea, castigata in instanta

Dată publicare: 24-02-2013 18:17
Dată actualizare: 27-02-2013 01:47


Casa Monteoru

Institutia, care isi are sediul inca de la infiintare pe Calea Victoriei, din Capitala, este nevoita sa se mute. Impresionanta cladire, aflata acum intr-o stare de degradare vizibila, a fost revendicata si castigata in instanta.

Casa Monteoru, cu o vechime de 136 de ani, este monument istoric de interes national. A fost casa lui Grigore Monteoru, industrias si om politic de origine greaca din secolul XIX.

Stranepoata lui, Ioana, in varsta de 65 de ani, a revendicat-o in instanta. Dupa un proces care a durat 14 ani, sediul Uniunii Scriitorilor din Romania trebuie sa revina mostenitorilor.

Scriitorii se vor muta tot pe Calea Victoriei, in Casa Vernescu. Acolo este acum un restaurant si un cazino, insa cladirea din spate va deveni sediul Uniunii. Si asta ar trebui sa se intample intr-o luna-doua, sustin mostenitorii imobilului.

Casa Monteoru arata dezolant, pentru ca nimeni nu s-a mai ingrijit de ea, mai ales ca in acte a apartinut Primariei Capitalei.

Casa are o istorie zbuciumata. A fost donata in 1949 statului roman. Actul de atunci a fost insa anulat, pentru ca a fost semnat cu pistolul la tampla.

Din 1952 Uniunea Scriitorilor s-a mutat in aripa principala a cladirii, construita dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Sub regimul Ceausescu, artistii nu puteau tine acolo evenimente literare. Insa restaurantul de la parter functiona cu circuit inchis doar pentru ei.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO