Unde se vor putea tăia miei, în perioada 21 aprilie – 1 mai. Anunțul ANSVSA

Carnea de miel, mai scumpă și mai greu de găsit pentru Paștele din acest an. Unde este permisă sacrificarea animalelor
StirilePROTV

ANSVSA anunţă că, în perioada 21 aprilie - 1 mai, se va permite sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar, pe lângă abatoarele autorizate.

Carnea de miel din aceste spaţii autorizate temporar este destinată doar consumatorului final şi nu poate fi vândută în magazine sau pieţe, conform News.ro.

Potrivit Autoritatății Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, sacrificarea mieilor se face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată, identificate şi înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar şi marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar-veterinar.

"Pentru perioada 21 aprilie - 1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar. Aceste spaţii, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de către autorităţile locale, asociaţiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcţionare temporară de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană şi unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali", arată sursa citată.

Citește și
Motivul incredibil pentru care mieii vor costa dublu de Paște față de anul trecut
Mieii de Paște vor costa dublu față de anul trecut. Motivul nu are legătură cu pandemia
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Sacrificarea mieilor în spaţiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea, expertizată sanitar-veterinar şi marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în pieţe sau magazine.

Acolo unde nu există abatoare autorizate şi distanţa până la un astfel de abator este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-şi valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spaţiu temporar de sacrificare la ferme. DSVSA judeţeană aprobă funcţionarea unui astfel de spaţiu dacă se pot respecta regulile de igienă, de bunăstare a animalelor şi de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor şi al cărnii.

Şi în această situaţie, carnea obţinută în urma sacrificării, expertizată sanitar-veterinar şi marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în pieţe sau magazine.

Carnea provenită de la mieii sacrificaţi în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial, subliniază ANSVSA.

"Recomandăm cetăţenilor să achiziţioneze produse alimentare numai din locuri sau spaţii autorizate, pentru că există garanţia controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor", adaugă sursa citată.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Carnea de miel, mai scumpă și mai greu de găsit pentru Paștele din acest an
Carnea de miel, mai scumpă și mai greu de găsit pentru Paștele din acest an

Carnea de miel va ajunge mai greu pe masa de Paște în acest an. Ciobanii au voie să sacrifice animalele doar în abatoare autorizate, care sunt însă foarte puține.

Mieii de Paște vor costa dublu față de anul trecut. Motivul nu are legătură cu pandemia
Mieii de Paște vor costa dublu față de anul trecut. Motivul nu are legătură cu pandemia

De Paște vom avea miei puțini și scumpi, spun crescătorii. Prețul pentru un exemplar în viu ar putea ajunge la 14 lei kilogramul, față de 8-9 lei, cât a fost anul trecut.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.